In de Krimpenerwaard is de politiek nooit saai
In het Algemeen Dagblad van 1 februari 2021 staat het hierna afgedrukte artikel.
Zetelroof en opstappende wethouder zorgen voor reuring
Wie denkt dat politiek saai is, kent de Krimpenerwaard niet. Sinds de laatste gemeenteraadsverkiezingen is het om de paar maanden hommeles. Tussen de ‘zetelroof’ van Saskia van Rooy en het opstappen van wethouder Janette Hofman, ligt een hoop trammelant.
PETER VAN DEN BELT – journalist
Hoe lagen de verhoudingen in de gemeenteraad na de verkiezingen van 2018?
Er kwam een coalitie van VGBK (7 zetels), VVD (4), CU (3) en D66 (2). Samen goed voor 16 van de 31 zetels. Vijf andere partijen gingen de oppositiebanken in.
Wat is er vervolgens allemaal gebeurd?
Dierenbeschermer Saskia van Rooij stond als 16de op de kieslijst van Pro Krimpenerwaard en kwam met voorkeursstemmen de gemeenteraad in. Ze was nog niet gekozen of besloot een eigen partij te beginnen. Tot woede van fractievoorzitter Ad Struijs. Datzelfde Pro Krimpenerwaard kwam lijnrecht tegenover de rest van de gemeenteraad te staan toen burgerraadsleden Jan Haagsma en Bert Vriezen door een meerderheid in de raad niet werden geaccepteerd.
De emoties liepen hoop op tijdens een debat over de zwanenjacht. Van Rooij en de SGP kregen het met elkaar aan de stok over de vraag of nu de dierenbeschermers of de jagers tot fatsoen moesten worden gemaand.
Raadslid Wisja Pannenkoek (VKGB) verliet zijn partij toen die groen wilde opofferen in ruil voor een extra brug in de Krimpenerwaard.
Pannekoek ging als eenmansfractie verder. Zijn vertrek beroofde de coalitie van een meerderheid, dat leidde tot een bestuurscrisis. Lokaal op 1 werd bij de coalitie geroepen en kreeg een wethouderspost. Deze wethouder, Janette Hofman, stapte deze week op. En weer is de meerderheid weg.
Uitermate vervelend allemaal
,,Als je het zo achter elkaar zet lijkt het of het nooit rustig is. Gelukkig zijn er ook momenten dat het wel goed gaat”, zegt Irma Bultman, fractievoorzitter CDA. ,,Jammer dat Lokaal op 1 en de andere partijen niet vredig uit elkaar gaan.”
Willen Schoof, fractievoorzitter VGBK: ,,Ik ga alles niet bagatelliseren, maar wat er is gebeurd is een normaal onderdeel van de politiek. Dingen gebeuren gewoon en het is maar net hoe je er mee om gaat. Het tekent gelijk de veerkracht van de Krimpenerwaard. We geven het een plek en gaan door.”
Pascal Zuijderwijk, fractievoorzitter VVD, spreekt heel eufemistisch over ‘een levendig geheel’ als hij het over de politiek in zijn gemeente heeft. ,,Ik ziet niet zoveel verband tussen al deze zaken.”
Wat is de oorzaak van zoveel commotie?
Fractievoorzitter Ad Struijs van Pro Krimpenerwaard weet het wel. ,,Dit college wil teveel in het geheim doen. De grootste partij VGBK staat ook op te kleine afstand van het college. Wethouder Hofman is door de andere coalitiepartijen nooit serieus genomen. Misschien miste ze ook wel de kwaliteiten voor deze functie.”
Volgens voorzitter Jan van Veen van Lokaal op 1 voelde de partij zich in de coalitie gewoon steeds meer ‘het vijfde wiel aan de wagen’.
Hoe nu verder? is de gemeente nu onbestuurbaar?
Bultman: ,,Nee hoor, er zijn nog vijf wethouders en genoeg oppositiepartijen die constructief mee willen denken. Niemand is gebaat bij nieuwe coalitie-onderhandelingen. Daar wordt de burger ook niet blij van. Dit jaar zitten we wel uit.”
Struijs daarentegen denkt niet dat het nu rustig blijft. ,,Het college wil met de huidige wethouders door en het coalitieprogramma gewoon uitvoeren. Dat gaat niet. Zorg dat er een college zit dat tot aan de volgende verkiezingen namens de gemeenteraad besluiten neemt en niet namens de coalitie die over is.”
Pro Krimpenerwaard zal in de raadsvergadering van a.s. dinsdag orde op zaken stellen. Het gebekvecht tussen coalitiepartijen en collegeleden onderling moet afgelopen zijn. Dit schaadt de gemeente en de inwoners zitten hier niet op te wachten. Het is niet voor niets dat veel dossiers via de rechter lopen; dat de financiële huishouding niet op orde is; dat het Sociaal Domein niet serieus wordt opgepakt; dat het nog steeds ontbreekt aan betaalbare woningen; dat in deze coronatijd van het bestuur een mensgerichte aanpak wordt verwacht etc. Wij roepen namens de inwoners het gemeentebestuur op eindelijk fatsoenlijk te besturen en de problemen op te pakken in plaats van vooruit te schuiven.
Geef een reactie