Een diervriendelijke Krimpenerwaard

Koe
FOTO: AliCE WULFFRAAT

Een diervriendelijk Krimpenerwaard is één van de speerpunten van onze partij.

Pro Krimpenerwaard wil dat de gemeente in haar beleid rekening houdt met het welzijn van huisdieren, landbouwhuisdieren en in het wild levende dieren. Dieren zijn levende wezens, die onze bescherming verdienen. Zorg voor dierenwelzijn moet in het gemeentelijk beleid op het gebied van landbouw, bouw, natuur, milieu, economie, onderwijs en zorg geïntegreerd worden. Pro Krimpenerwaard zet in de gemeenteraad het dierenwelzijn binnen onze gemeentegrenzen voortdurend op de agenda en zal daarmee de komende jaren ook blijven doorgaan. Pro Krimpenerwaard zet zich al jaren in om misstanden met wilde dieren aan de kaak te stellen en tot een halt te roepen.

Zo heeft Pro Krimpenerwaard zich afgelopen jaren sterk gemaakt voor een verbod op het zogenaamde zwanendriften, waarbij jarenlang zwanendrifters duizenden wilde zwanen illegaal vingen, illegaal een snavel-tatoeage aanbrachten alsof het hun eigendom zou zijn, illegaal de jonge zwanen leewiekten (de vleugels afhakten), illegaal de zwanen zwaar mishandelden (o.a. door het uit het bot trekken van de slagpennen), illegaal ringden en illegaal verhandelden.
Per 1 januari 2017 is gelukkig eindelijk een algeheel wettelijk verbod op het zwanendriften van kracht gegaan. Pro Krimpenerwaard wil dat de Politie Krimpenerwaard actief in de velden op het gebied van flora- en fauna controleert, overtredingen opspoort en daartegen handhaaft, waartoe de politie de benodigde kennis, ervaring en middelen behoort te verkrijgen.”

Welke maatregelen wij op dit gebied bepleiten vindt u uitgebreid in ons verkiezingsprogramma.