Rijksmonument De Waag in Schoonhoven wordt met medewerking van het college vernield.

De Waag in Schoonhoven in de huidige staat(dus voor de verminking)
Vergunning voor uitbreiding en beschadiging van het rijksmonument De Waag in Schoonhoven 2020

Op verzoek van Pro Krimpenerwaard wordt a.s. dinsdag 3 november  in de commissie R&F (vanaf 20.00 uur live uitgezonden) gesproken over de aanbouw van het rijksmonument De Waag in Schoonhoven. Eethuis De Waag zit al vele jaren in dit monument en wil graag uitbreiden, omdat de ruimte binnen te klein is. Wij begrijpen de wens van de uitbater voor meer restaurantruimte, maar moet een rijksmonument daaraan ondergeschikt worden gemaakt? Omzien naar een meer passende ruimte ligt eerder voor de hand.

Inmiddels heeft het college al een vergunning verstrekt met o.a. als argument dat de uitbater financiële schade leidt door de uitbraak van het Coronavirus en de 1.5 meter-maatregel van het RIVM. De een kan daar wat makkelijker aan voldoen dan de ander. Pro Krimpenerwaard erkent dat en heeft ook gepleit voor uitbreiding van de terrassen. Maar dat zijn tijdelijke maatregelen en hier praten wij over een permanente voorziening met aantasting van het beeldbepalende pand. Opvallend is nog dat de aanvraag vóór de uitbreiding van de coronacrisis plaatsvond en nu als argument er bij wordt gesleept.

Het waaggebouw is gelegen in de historische binnenstad. Bijzonder aan dit pand is dat het deels over het water is gebouwd. In 1617 werd de huidige Waag gebouwd en in 1758 vergroot. De Waag is een van de vier meest waardevolle en beeldbepalende monumentale panden in Schoonhoven (Veerpoort, Stadhuis, Grote Kerk en De Waag).

Pro Krimpenerwaard kan zich vinden in de brief van de Historische Vereniging Schoonhoven. Ook wij zijn niet per definitie tegen aanpassingen van monumenten. Onze stelregel daarbij is wel dat aanpassing aan een monument het geheel van oud en nieuw elkaar versterkt en leidt tot een mooier monument. Ook wij stellen vast dat de voorgestelde uitbouw niet aan dergelijke voorwaarden voldoet. Deze forse aanpassing  schaadt het rijksmonument. De aanbouw is bijvoorbeeld te hoog. Verder is het plan strijdig met het bestemmingsplan. Zo mag dit vlak voor 0% bebouwd zijn. De serre is niet toegestaan.

Het college heeft inmiddels al heel wat rijksmonumenten (0.a. door werkzaamheden) beschadigd. Denk hierbij aan het plaatsen van de de Cafetaria Brasserie De Veerpoort voor het zicht op de het rijksmonument De Veerpoort; de ondergrondse vernieling van het rijksmonument bij die bouw; de ondergrondse vernieling voor de Veerpoort; de verstening van het gebied “Buiten de Veerpoort” en nu de aantasting van dit monument. Het is trouwens opvallend dat Pro Krimpenerwaard  Verstoep Bouwadvies en architectuur keer op keer tegenkomt bij projecten waarvan het op z’n minst “bijzonder” is dat hiervoor goedkeuring wordt gegeven.  Het is bovendien opmerkelijk dat de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed hier niet is ingeschakeld voor advies. Zag het college de bui al aankomen?

In de raadsvergadering van 16 oktober 2018 is het afstoten van gemeentelijk vastgoed besproken. Het college schrijft aan de raad dat het rijksmonument De Waag  in Schoonhoven verkocht zal worden nadat een onderzoek heeft plaatsgevonden. Dit is complex, omdat het pand op een brug staat (ook een rijksmonument) die de gemeente in eigendom en beheer heeft. De gemeente dient te allen tijden de brug “goed” te kunnen onderhouden. Pro Krimpenerwaard heeft toen een amendement ingediend  om het pand niet te verkopen en een onderzoek is dan overbodig. Wethouder Boere heeft toegezegd hierop terug te komen in de raad. Dat laatste heeft nooit plaatsgevonden.

Het college heeft de bestreden vergunning inmiddels afgegeven ter compensatie van de  ingetrokken toegezegde verkoop.Hier wordt eenzelfde procedure gevolgd als bij MooiMekkerland. Opkomen voor een individueel belang ten koste van het algemeen belang, omdat in het verleden toezeggingen zijn gedaan.  Toezeggingen waarover de raad niet is geïnformeerd. Ook is het opvallend dat omwonenden niet zijn geïnformeerd en nooit stukken hierover hebben ontvangen. Dit in tegenstelling tot de bewering van het college.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.