Biotechbedrijf Pharming – Haastrecht

foto: Louise Huffmeijer

Het college van de gemeente Krimpenerwaard heeft aan Biotechbedrijf Pharming te Leiden een speciale vergunning verleend om in een stal in Haastrecht het destijds met stier Herman mislukte fokprogramma met transgene koeien te hervatten. Het gaat hier dus om genetisch veranderde dieren, waarvoor uit voorzorg beperkingen gelden, zoals het niet naar buiten kunnen en het afsluiten van de staldeuren. Volgens het college bestaat er geen enkele reden tot ongerustheid voor mens of milieu. De koeien zouden in de lichtste categorie vallen van dieren waaraan gesleuteld is en het risico voor de gezondheid van mens en milieu zou verwaarloosbaar zijn.

Pro Krimpenerwaard wil natuurlijk ook dat erfelijke aandoeningen en virusinfecties als COVID-19 voorgoed worden verholpen, maar vraagt zich af of er geen betere methodes zijn dan genetische manipulatie. Het experiment “Herman” is niet voor niets gedwongen stopgezet. De stier is gecastreerd en zijn nakomelingen zijn afgemaakt. Pharming geeft zelf aan dat het medicijn dat men met behulp van deze gen koeien wil ontwikkelen door andere farmaceutische bedrijven gemaakt kan worden uit menselijk bloedplasma, maar deze methode zou duurder zijn.

Van de mensen die de melk gaan krijgen wordt een data base bijgehouden (zoals in andere landen het geval is) Waar wordt dat dna info opgeslagen en hoe wordt de privacy gewaarborgd.

Met geen woord wordt gerept over wat de dieren te wachten staat. Dierenwelzijn wordt weer eens opgeofferd aan de winst van één bedrijf met 250 werknemers, werkzaam in drie verschillende landen en met werk voor één boer in Haastrecht.

Voor de commissie van 3 november 2020 heeft Pro Krimpenerwaard de volgende vragen gesteld:

  1. Volgens de Gemeentewet moet het college proactief informeren. Waarom is de raad niet geïnformeerd en is de raad, in het kader van volksgezondheid en dierenwelzijn, niet het bevoegde orgaan om hierop een besluit te nemen?
  2. Waarom heeft het college, gezien de hierboven genoemde nadelen die aan vestiging van dit bedrijf binnen de gemeente kleven, toch een vergunning afgegeven?

1 reactie op “Biotechbedrijf Pharming – Haastrecht

  1. Saillant detail: de eigenaar van de boerderij of stal waar het experiment plaatsvindt is een Haastrechtse wethouder!
    De cirkel van ,,list en bedrog” is weer rond!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.