Shakespeare in de Loet

In de commissievergadering van 18 januari werd door commissielid Oudshoorn, VVD, bezwaar gemaakt tegen de door het college verstrekte subsidie van € 125.000,– aan de Stichting Shakespeare in de Loet. Dit bedrag is afkomstig uit het rijkscompensatiefonds “corona” en beschikbaar voor lokale culturele voorzieningen. Het viel Pro Krimpenerwaard op dat zijn uitspraken niet waren gestoeld op onderbouwde argumenten. Het college gaf als toelichting dat als voorwaarde is gesteld dat alle culturele instellingen in de gemeente bij dit project betrokken moeten worden. De stichting is initiatiefnemer/coördinator.

Vervolgens heeft u in diverse kranten kunnen lezen over  Shakespeare in de Loet, een kernen overstijgend cultuurparticipatie project, waartoe drie creatieve inwoners uit de Krimpenerwaard het initiatief hebben genomen.

De nieuwe stichting wil iedere twee jaar in een zomers Loetbos een groot theaterspektakel organiseren, waaraan zoveel mogelijk inwoners kunnen meewerken. Verbinding tussen de kernen is het belangrijkste uitgangspunt. Maar ook van jong en oud, amateur en professional en van cultuur met onderwijs en welzijn. Het project moet een traditie worden met een spin-off aan activiteiten, die het hele jaar door in van de gehele Krimpenerwaard kunnen plaatsvinden. Voor meer informatie wordt verwezen naar de website: www.shakespeareindeloet.nl

Aanvullende informatie over de uitvoering

DROOM

“Het is zaterdag 3 september 2022. Het hele Loetbos zindert. Over een uur is de première van Midzomernachtsdroom. Achter het kanocentrum is een groot rond speelvlak opgebouwd met daarom heen verschillende tribunes. Hier is een half jaar hard aan gewerkt door veel mensen uit de Krimpenerwaard, voor en achter de schermen. Al gaat het regenen, dit kan niet in het water vallen!

In de kleedkamers gieren de zenuwen in het rond. Kinderen, misschien wel afkomstig van Arto, het Cultuurstation, Excelsior en het Jeugdtheaterhuis, trekken hun kostuums aan. De stof is gekleurd met verf van wilde bloemen uit de Loet en gemaakt door beeldend kunstenares Ina Verkaik. Volwassen toneelspelers, gerekruteerd uit alle amateurtoneelverenigingen die in de Krimpenerwaard actief zijn, spelen samen met professioneel acteur Leendert de Ridder de laatste scene door. Leendert komt oorspronkelijk uit Krimpen aan de Lek en is o.a. bekend van de Mees Kees films.

Het is aanvang. Hardlopers van atletiekvereniging START rennen het speelvlak op. Het publiek is in verwarring: “Hoort dit er bij of niet?” Plotsklaps staan zij midden op het toneel stil. Gooien tegelijk een handje glinsterende toverglitters in de lucht. Muziek zet in, een groot koor zing a-capella de bruiloftsmars van Mendelssohn….en de voorstelling begint.

Voor aanvang hebben de bezoekers van verschillende hapjes en drankjes kunnen genieten: kaas uit Lekkerkerk, taart uit Schoonhoven, fruitsap en worst uit Berkenwoude. Ook hebben zij een tentoonstelling van kunstenaars uit de regio kunnen bezoeken. Om 22.00 uur hult het bos zich in een toverachtige duisternis en klinkt er een overweldigend applaus! Meer dan 100 spelers, zangers, dansers en muzikanten nemen het applaus dankbaar in ontvangst.”

DOE JIJ MEE?

Heb jij zin om samen met Leendert de Ridder en heel veel anderen mee te werken aan dit verrassende theaterspektakel? Meld je dan nu aan via de www.shakespeareindeloet.nl

We zoeken mensen – jong en oud, ervaren en onervaren – die voor en achter de schermen dit project tot een succes willen maken.

De repetities vinden plaats op maandagavonden of zaterdagmiddagen in het Cultuurhuis in Krimpen aan de Lek en starten eind maart ’22.

Heb je vragen? Mail dan naar shakespeareindeloet@gmail.com

Pro Krimpenerwaard is blij dat dit spektakelstuk plaatsvindt. Eindelijk, na een lage coronatijd, is er weer wat cultuur te beleven. Alle culturele instellingen in de gemeente worden hierbij betrokken. Jammer dat de VVD daar anders overdenkt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.