De gevolgen van de Spreidingswet voor de gemeente Krimpenerwaard

De spreidingswet moet zorgen voor een eerlijkere verdeling van de opvang van asielzoekers over Nederland. Wat betekent dat voor de gemeente Krimpenerwaard. In de commissievergadering van 30 januari 2024 heeft Pro Krimpenerwaard hierover de volgende vragen gesteld. Wat zijn de gevolgen voor de gemeente Krimpenerwaard nu de Spreidingswet is aangenomen? Om hoeveel extra asielzoekers gaat het? Is het college al gestart met het locatieonderzoek? Wethouder gaf aan dat nu 80 asielzoekers in Haastrecht worden opgevangen. Zij wilde aanvankelijk niet ingaan op het aantal extra asielzoekers door de Spreidingswet. Het was een vaag verhaal  dat de cijfers nog niet bekend waren en als ze bekend worden nog bestudeerd moeten worden. De wethouder verzaakte de commissieleden proactief te informeren. Een doodzonde en strijdig met de Gemeentewet. Deze cijfers waren al bekend!

Onder druk van een andere politieke partij en Pro Krimpenerwaard moest de wethouder toegeven dat het aantal asielzoekers bij de gemeente bekend was.  Maar het was voor haar onduidelijk of dit in- of exclusief het huidige aantal opgenomen asielzoekers was. Wederom volgens Pro Krimpenerwaard onjuiste informatie.  In stukken, o.a. het regiostuk,  staat dat het om extra opvang gaat van 341 asielzoekers.

Pro Krimpenerwaard verwacht dat ook hier het college zal voorstellen om dit onderwerp geheim te verklaren, zoals ook bij de “Skave Huses” is gebeurd. De gemeente heeft al een overzicht van mogelijke locaties in de gemeente en de conclusies worden later gedeeld met de raad.

Pro Krimpenerwaard heeft al eerder aangegeven alleen in te kunnen stemmen met een gespreide opvang in de gemeente. De gemeenten in het Groene Hart moeten de komende tijd met elkaar het gesprek voeren over de opvang van asielzoekers. Daar krijgen ze ook de tijd voor van demissionair staatssecretaris Eric van der Burg. Ze hebben tot 1 november om de opgave te verdelen. Lukt dat niet, dan volgt een gesprek met de provincie. Als laatste optie kan Van der Burg een gemeente dwingen. Het kabinet hoopt dat gemeenten door de wet meer azc’s willen openen, waar asielzoekers langdurig (meer dan vijf jaar) kunnen worden opgevangen.

De kosten worden door et Rijk vergoed. Indien gemeenten besluiten meer asielzoekers i op te vangen dan komen ze in aanmerking voor een financiële bonus die tot  € 5.000 euro per bed kan oplopen. Hiervoor gelden voorwaarden. Pro Krimpenerwaard is geen voorstander van deze financiële prikkel. De opvang moet passen binnen de gemeente.

De Staatscourant publiceerde 31 januari de verdeelsleutel. Dat cijfer geeft het aantal opvangplaatsen aan dat gemeenten moeten realiseren. Het wil nog niets zeggen over de groep asielzoekers die in een stad of dorp komt wonen. Gemeenten mogen tot 1 november afspraken maken over de verdeling. Zie het bijgesloten staatje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.