Herijking minimabeleid

wethouder Pannekoek

Pro Krimpenerwaard heeft de ingediende motie van afkeuring tegen wethouder Pannekoek ingetrokken, omdat het armoedebeleid toch tijdig is aangepast. Pro Krimpenerwaard is namelijk van mening dat de inwoners van de gemeente Krimpenerwaard met een laag inkomen niet de dupe mogen worden van de te trage aanpassing van het armoedebeleid.

De raad stelde € 171.000,– extra beschikbaar voor de de verruiming van de doelgroep voor de regeling “OV-Meedoenpas ouderen” tot 120% van het wettelijk sociaal minimum. Ook de inkomensgrens van het kindpakket wordt opgehoogd naar 130% van het wettelijk sociaal minimum.

De wethouder had toegezegd dat de gewijzigde regeling al per 1 januari 2024 zou ingaan. Maar door het te laat starten van de hieruit voortvloeiende werkzaamheden kan de regeling pas op 1 maart 2024 ingaan. Dat bekent een financieel nadeel voor de doelgroep.

Pro Krimpenerwaard had twee amendementen ingediend om de fouten van de wethouder te herstellen. Dat bleek uiteindelijk niet nodig, omdat de fouten tijdig (deels) zijn gerepareerd.

De raad stemde unaniem in met een voorstel van diverse partijen om de individuele inkomenstoeslag, die mensen met een laag inkomen kunnen aanvragen, jaarlijks te blijven verhogen. Pro Krimpenerwaard volgde aanvankelijk het voorstel van de Adviesraad om uit te gaan van een vast bedrag  met de mogelijkheid dit bedrag aan te passen. De wethouder heeft toegezegd bij de Adviesraad na te gaan of zij tijdig en volledig door de wethouder zijn geïnformeerd.

Motie van afkeuring
Pro Krimpenerwaard had een motie van afkeuring voorbereid voor de handelwijze van wethouder Pannekoek in het dossier minimabeleid, maar wij trokken die weer in. De wethouder had eerder in de discussie zijn excuses aangeboden voor het feit dat hij de ingangsdatum van 1 januari 2024 niet had gehaald. “Ik ben daarbij teveel in het proces blijven hangen. Dat is voor mij een leermoment. Ik zal hier scherper op zijn in de toekomst. Neemt niet weg dat ik maar één doel heb gehad, namelijk het verbeteren van het minimabeleid”, aldus Pannekoek.

Wat is de individuele inkomenstoeslag?
De individuele inkomenstoeslag is er voor mensen die voor langere tijd een laag inkomen hebben. U krijgt deze uitkering als u geen zicht heeft op verbetering van uw inkomen. De gemeente bepaalt de hoogte van de individuele inkomenstoeslag en betaalt de toeslag één keer per jaar uit. U mag zelf bepalen waaraan u de toeslag uitgeeft.

Meer informatie: www.krimpenerwaard.nl/individuele-inkomenstoeslag

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.