Tussenuitspraak Raad van State over bouw in beschermd stadsgezicht
De Raad van State heeft op 3 mei 2023 een tussenuitspraak gedaan over het door de gemeenteraad vastgesteld “Bestemmingsplan met verbrede reikwijdte Binnenstad Schoonhoven”. Het is volgens de rechter onduidelijk wat nu wel en niet mag in het beschermd stadsgezicht.
Enkele bewoners hebben deze zaak aangekaart bij de Raad van State. Het vastgesteld bestemmingsplan geeft de projectontwikkelaar te veel ruimte en dat komt mede door het vage beleid van de gemeente. De bezwaarden zijn op belangrijke punten in het gelijk gesteld.
De gemeente moet van de Raad van State binnen 20 weken de bestuursrechter uitleggen dat de huidige bouwplannen passen bij de historische bouwwerken.
Zoals in het verleden bij herhaling kritiek is geuit op het gemeentelijke “Kapplan” is dat nu door de bestuursrechter overgenomen. De gemeente moet duidelijke regels maken voor de dakkappen op de gebouwen en de richting van die kappen ten opzichte van de straten. Ook moet de gemeente de regeling voor aanbouwen aan historische gebouwen strakker regelen.
Als voorbeeld is door de bezwaarden de glazen aanbouw aan de Waag uit 1617 (en de monumentale overkluizing) naar voren gebracht. Dat was in het belang van de daar gevestigde horeca. De raad was in meerderheid voor. Pro Krimpenerwaard heeft zich altijd hiertegen verzet. En o.a. vele raadsvragen vanaf 2020.
Wat hier zichtbaar is gemaakt is het feit dat de coalitie partijen als stemvee dienen voor de eigen wethouders en het gemeenschappelijke belang uit het oog verliezen. Zoals de bescherming van de historische binnenstad Schoonhoven. Pro Krimpenerwaard stelt dit regelmatig aan de orde. Het dualisme in deze gemeente is ver te zoeken. De raad dient het college te controleren en dat is een wettelijk taak. Maar blijkbaar alleen voor de oppositie. Er moet met een kritische bril meer naar de oppositie partijen geluisterd worden voordat er besluiten worden genomen. Het college heeft niet per definitie gelijk maar zal dat altijd moeten aantonen en niet weglopen voor raadsvragen als het moeilijk wordt. Ook de huidige portefeuillehouder heeft daar een handje van.
Pro Krimpenerwaard heeft inmiddels raadsvragen gesteld wat de gevolgen zijn voor De Waag, project Spoorzone en Dika. Op eerdere raadsvragen heeft het college toegegeven dat dit gevolgen kan hebben. De verkoop van dit laatste project is gestart, terwijl het onderliggende bestemmingsplan door de uitspraak van de Raad van State niet in werking is getreden. Pro Krimpenerwaard heeft in het verleden ook hier vragen over gesteld. Wij vinden dat het college ook een morele verantwoordelijkheid heeft door alles maar aan projectontwikkelaars over te laten.
Link naar uitspraak Raad van State Uitspraak 202106377 – 03052023
Geef een reactie