Gemeente Krimpenerwaard moet helpen bij energie-armoede!

Door de stijgende gasprijzen komen steeds meer inwoners in de financiële problemen. Zeker mensen die al rond moesten komen van weinig inkomen, hebben het nu extra zwaar. De gemeente Krimpenerwaard moet daarom extra inzetten op de bestrijding van energie-armoede.

Op 23 augustus 2022 heeft Pro Krimpenerwaard aan het college gevraagd ons te informeren over het aantal huishoudens dat niet kan rondkomen. Volgens onze informatie kunnen zeker 1,4 miljoen huishoudens in het land hun maandelijkse lasten niet betalen. Rekening moet gehouden worden met de extra stijging van de gasprijzen. Ook de kosten van elektriciteit en voedsel lopen nu sneller op dan in het verleden is berekend.

Deze informatie is van belang voor de behandeling van de begroting 2023 en de daarin voorgenomen stijging van de gemeentelijke lasten voor onze inwoners.

Het college wil hieraan niet meewerken. Het coalitieakkoord is uitgangspunt schrijft het college en de behandeling van de begroting kan niet worden uitgesteld. Dat laatste lijkt ons niet aan de orde. De gemeente moet in staat zijn de gevraagde info snel te kunnen leveren. Hoe kan anders een verantwoord minimabeleid worden gevoerd?

Volgens Pro Krimpenerwaard heeft een groot percentage van de huishoudens te maken met energie-armoede. Er is dan sprake van een laag inkomen in combinatie met een huis dat niet duurzaam is. Als daar dan ook nog een hogere energierekening bijkomt vanwege de stijgende gasprijzen, kan dat leiden tot grote financiële zorgen.

Pro Krimpenerwaard vindt dat de gemeente deze inwoners zo goed mogelijk moet helpen. Dat kan op 2 verschillende aanpakken naast elkaar. De meest voordelige oplossing is natuurlijk dat je minder energie nodig hebt. En daarvoor moeten heel veel woningen nog een stuk energiezuiniger gemaakt worden. Dat is niet alleen goed voor je portemonnee, maar ook voor het milieu.

Het Rijk heeft veel geld beschikbaar gesteld voor de energietransitie. De gemeente moet er voor kiezen om mensen met een kleine portemonnee hierbij voorrang te geven. Daarnaast moeten energiecoaches actiever worden ingezet die bruikbare en handige tips kunnen geven over hoe je energie kan besparen. Denk bijvoorbeeld aan het aanbrengen van tochtstrips en radiatorfolie, een besparende douchekop of het anders instellen van je verwarming. Kleine ingrepen, waarbij een hoop geld bespaard kan worden. Voor mensen die zelf deze aanpassingen niet kunnen doen, kan dat, naar onze mening, via de energiecoaches gratis worden uitgevoerd.

Daarnaast zijn er natuurlijk ook mensen die acuut in de financiële problemen komen. Soms zijn energierekeningen in één maand tijd wel twee of drie keer zo hoog geworden. Als gemeente hebben we geen invloed op de gasprijzen, maar de gemeente moet zich wel verantwoordelijk voelen voor mensen die al in armoede leefden of hierdoor in de problemen komen. Zij moeten onmiddellijk worden geholpen. Is de bijdrage van het Rijk onvoldoende of wordt die steun later betaald dan moet de gemeente de bedragen voorschieten/betalen. Wij willen ook weten of de eenmalige energietoeslag van 800 euro en 500 euro al aan de mensen met een laag inkomen is uitbetaald.

Belangrijk hierbij is ook dat de vroeg signalering op orde is gevolgd door een gesprek met de mensen. Naast het verstrekken van financiële middelen kan een betalingsregeling ook een oplossing zijn.

Samenwerking met andere instanties zoals de woningcorporaties en de voedselbank is een must.

Pro Krimpenerwaard brengt donderdagochtend 22 september een bezoek aan de voedselbank in Lekkerkerk.

Raadsvragen:

  1. Pro Krimpenerwaard vraagt uw college om hierop te reageren.
  2. Is de eenmalige energietoeslag van 800 en 500 euro al aan de mensen met een laag inkomen uitbetaald?
  3. Pro Krimpenerwaard wil dat er met spoed een gemeentelijke ondersteuningsregeling wordt uitgewerkt. Die moet gericht zijn op de bestrijding van armoede/energie-armoede, geen afsluitingen van gas of voorkomen dat mensen uit hun huis worden gezet. Is uw college het daar mee eens?
  4. Is het college voornemens met spoed de mensen met een laag inkomen voorrang te geven bij het nemen van energiebesparende maatregelen?
  5. Wat is bij uw college in deze schrijdende situatie spoed?
  6. Gaat het college met het nemen van maatregelen pro actief aan de slag zonder het rijksbeleid af te wachten, i.p.v. te verzanden in bureaucratie en beren op de weg?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.