Brede oproep tot subsidiëring lokale politieke partijen

Lokale partijen leveren een enorme bijdrage aan de lokale democratie maar kunnen geen aanspraak maken op subsidie die beschikbaar is voor landelijke politieke partijen: dat is niet uit te leggen. Pas de Wet financiering politieke partijen zo aan dat ook lokale politieke partijen in aanmerking komen voor subsidie.

Pro Krimpenerwaard is voor een gelijk speelveld. Nu dragen onze raadsleden per maan een groot deel van hun raadsinkomen af voor het voeren van de verkiezingscampagne en voor het bekostigen van onze vergaderingen.

Die oproep doen Pro Krimpenerwaard, de VNG, het Kennispunt Lokale Politieke Partijen, de Unie van Waterschappen, de Vereniging voor Plaatselijke Politieke Groeperingen, de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden, het Nederlands Genootschap van Burgemeesters en de Wethoudersvereniging aan de Tweede Kamer. Met de gemeenteraadsverkiezingen in het vooruitzicht is dit het moment om de financiering te organiseren en zo snel als mogelijk na de verkiezingen in te laten gaan.

Aanleiding voor de oproep

Aanleiding voor de (herhaalde) oproep is een Kamerdebat  over de wijziging van de Wet financiering politieke partijen (Wfpp) in verband met de evaluatie van deze wet. Onderdeel van dit debat is een amendement van Tweede Kamerlid Renske Leijten om lokale partijen onder de reikwijdte van de Wfpp te brengen.

Waarom geld voor lokale partijen?

Ook lokale politieke partijen hebben goede ondersteuning nodig. Denk aan het opleiden en voorbereiden van politieke ambtsdragers, het deugdelijk organiseren van kandidaatstellingsprocedures en het samenstellen van een verkiezingsprogramma, communicatie met en activiteiten voor leden en inwoners, opkomstbevordering bij verkiezingen en algemene professionalisering van de politieke partij als stichting of vereniging. Bovendien wordt de noodzaak tot een beter toegeruste lokale democratie steeds groter vanwege de grote opgaven waar gemeenten en waterschappen op dit moment voor staan.

Pro Krimpenerwaard betreurt het dat de ongelijke financieren nog steeds voortduurt. De landelijke partijen willen op deze manier de lokale partijen tegenwerken.  Dus eigen belang. Het zijn dezelfde landelijke partijen die die ongelijkheid kunnen opheffen, maar doen dat niet.

Stem lokaal!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.