Virtuele raadsvergaderingen rechtsgeldig?
De raad heeft van de gemeente het volgende bericht ontvangen. “Een belangrijk deel van de aandacht en capaciteit gaat uit naar de beheersing van het coronavirus. Dat betekent niet dat het besluitvormingsproces van de raad (in zijn geheel) stil moet of mag komen liggen.
Voor het functioneren van de lokale democratie vormt besluitvorming een wezenlijk onderdeel. Echter, de gemeentewet staat niet toe dat er rechtsgeldige besluiten genomen worden ‘op afstand’. Verschillende organisaties (als de vereniging van Raadsleden, de Vereniging voor griffiers, de VNG en het ministerie van BZK) zijn bezig het verkennen van alternatieve opties, maar die bieden de gemeente op dit moment nog geen soelaas.”
Pro Krimpenerwaard geeft deze tekst weer omdat wij vragen krijgen van inwoners over de gehouden eerste digitale raadsvergadering van Nederland in Bodegraven-Reeuwijk op 25 maart. Ieder raadslid/wethouder kan digitaal meepraten en publiek en pers kunnen de vergadering via een live stream volgen. Alleen de burgemeester en griffier zijn aanwezig in de raadszaal. Omdat volgens de wet de helft plus een van de raadsleden fysiek aanwezig moet zijn en dat in dit geval niet zo is, moeten de besluiten de dag erna nog wel officieel worden bekrachtigd. Daarom heeft de burgemeester een tweede vergadering uitgeroepen voor de dag daarna. Daarvoor zou zo’n quotum niet gelden. De burgemeester, griffier en slechts een raadslid nemen aan die vergadering deel en bekrachtigen wat de raad de dag daarvoor digitaal heeft besloten.
Pro Krimpenerwaard zet vraagtekens bij deze gang van zaken en vraagt zich af of de raadsvergadering rechtmatig heeft plaatsgevonden. Is de lokale democratie nu echt gediend bij deze gekunstelde aanpak om raadsbesluiten te nemen met verstrekkende gevolgen voor de gemeente. Het nemen van raadsbesluiten op een zorgvuldige wijze gaat boven broddelwerk. Als de Tweede Kamer bijeen kan komen met inachtneming van de voorschriften, waarom de gemeenteraad niet?
Geef een reactie