Vergadering presidium alsnog gecanceld

Voorbeeld van een virtuele vergadering

Op verzoek van Pro Krimpenerwaard zou op maandagavond 23 maart om 21.00 uur een vergadering met de fractievoorzitters van de politieke partijen, de burgemeester en de griffier plaatsvinden, het zogenaamde overleg van het presidium. In die vergadering zouden we worden bijgepraat over het coronavirus in de gemeente, de genomen maatregelen nu en in de toekomst, de positie van de gemeenteraad in deze situatie en de te nemen raadsbesluiten die termijn gebonden zijn.

Die vergadering is op het laatste moment gecanceld. Hier volgt de bizarre ontknoping.

Om 19.41 uur ontvangen de fractievoorzitters het volgende bericht van de griffier:” Gehoord de persconferentie gaat de vergadering vanavond wel door. In de persconferentie worden extra maatregelen aangekondigd. Deze moeten in noodverordeningen hun weerslag krijgen. Daar wordt door de veiligheidsregio’s vanavond aan gewerkt opdat deze morgen – eenduidig en afgestemd – van kracht kunnen zijn. Juridisch gezien zijn de maatregelen op dit moment nog niet van kracht. We nemen de gelegenheid vanavond bij te praten en af te stemmen, zo meldt de burgemeester mij. Graag tot 21.00 uur.”

Kort daarna het volgende bericht:” Bij nader inzien moet ik onderstaand bericht herroepen. Het zijn verwarrende tijden—. De bijeenkomst van vanavond wordt toch gecanceld. De verschillende reacties maken dat de burgemeester besloten heeft de extra vergadering van het presidium niet door te laten gaan.”

Daarna ben ik, fractievoorzitter van Pro Krimpenerwaard, gebeld door de burgemeester. Hij vertelde mij dat de vergadering niet door gaat, omdat dit na de persconferentie moeilijk verdedigbaar zou zijn naar de inwoners toe. Gezien de e-mailberichten van de griffier klopt dat verhaal niet. Doordat een partij,¬† naar aanleiding van deze persconferentie, heeft laten weten niet te komen is de bijeenkomst alsnog een half uur voor het begin afgelast. Wat Pro Krimpenerwaard steekt is niet dat de geplande vergadering niet doorgaat, maar het eerlijke verhaal daarachter. Blijkbaar moeten de coalitiepartijen aanwezig zijn. Dus is dit een politiek besluit. Het doorgaan van zo’n bijeenkomst moet niet afhankelijk zijn van een aantal politieke partijen. Vrijheid blijheid. Dat was bij de planning van de vergadering aanvankelijk ook het uitgangspunt.

Volgens de burgemeester wordt gewerkt aan een virtuele vergadering binnen 2 weken. Dat is technisch mogelijk, afhankelijk van de aanwezige apparatuur, maar dan de uitvoering nog.  Dit had al onderzocht moeten worden. Intussen is de raad buitenspel gezet.

Pro Krimpenerwaard vindt dat vergaderingen wel door kunnen gaan, maar met 1 raadslid per partij en een korter debat. Juist in tijden van crisis moeten wij als volksvertegenwoordigers ons werk kunnen doen. Wij moeten aan de burgemeester/college vragen kunnen stellen hoe we samen zo goed mogelijk door de crisis heen komen. De gemeenteraad is ook in deze crisistijd controleur van het college/burgemeester. Wij willen de lijn van de Tweede Kamer volgen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.