Tonnen schade door vertraging bouw basisschool De Ark in Bergambacht
De wethouder heeft in de commissievergadering van 5 november 2024 bevestigd dat de bouw van een nieuwe school voor De Ark in Bergambacht is vertraagd. De oorzaak hiervan is dat er in de zomer op grond van de Wet Natuurbescherming een ‘quickscan flora en fauna’ gedaan is, waarbij geconstateerd is dat het niet met 100% zekerheid te zeggen is dat er geen vleermuizen in het gebouw aanwezig zijn. Het college heeft opties verkend om de vertraging te beperken, maar de uitkomst hiervan lijkt niet positief. De omgevingsdienst zal onder geen beding ontheffing geven om vóór de uitkomst van een vervolgonderzoek toestemming te geven voor de sloop en bouw. Dit vervolgonderzoek vindt plaats van april t/m oktober 2025. Indien de uitkomst is dat er geen vleermuizen worden aangetroffen, kan de omgevingsvergunning vervolgens worden afgegeven en kan de bouw met een jaar vertraging gestart worden. Echter, indien er wel vleermuizen worden aangetroffen, dan zullen er passende maatregelen genomen moeten worden en een ontheffing aangevraagd worden bij de Omgevingsdienst Haaglanden. Van april gaat de gemeente sowieso deze maatregelingen (nestkasten etc.) treffen, daarbij rekening houdend met de diversiteit aan vleermuissoorten. Daarnaast zal het college met de omgevingsdienst bespreken in hoeverre het mogelijk is om vroegtijdig een ontheffing aan te vragen. De huidige doorlooptijd van dit soort aanvragen bij de omgevingsdienst Haaglanden is namelijk 15 maanden. Op grond van deze ervaring, gaat het college nu alvast de quickscan uitvoeren voor de nieuwbouw van de Kiezel en Kei en de Kromme Draai.
De consequenties voor de school, de kinderen, ouders, leerkrachten en ook voor de kinderopvang zijn vervelend, ook gezien de wachtlijst bij de kinderopvang, maar het onderwijs kan wel gewoon doorgaan. De consequenties voor de gemeente zijn dat de betrokken uitvoerende bedrijven vertragingsschade mogen en zullen claimen. Verdere informatie daarover volgt in een RIB, samen met de uitkomst van het juridisch onderzoek. Daarnaast zal er t.z.t. bij de start van de bouw een indexatie op het prijspeil van de dan geldende bouwprijzen komen.
Voor volgend jaar staat een Soortenmanagementplan (SMP) gepland, een gemeentebreed ecologisch onderzoek waarbij gekeken wordt naar de aanwezigheid van beschermde diersoorten zodat er gemeentebreed maatregelen getroffen kunnen worden voor de bescherming van deze dieren bij sloop- of nieuwbouw of isolatiemaatregelen. Ook dit plan moet door Omgevingsdienst Haaglanden goedgekeurd worden, met een termijn van 15 maanden.
Reactie Pro Krimpenerwaard
Naar onze bescheiden mening heeft de gemeente 2 grote fouten gemaakt. Op de eerste plaats had in het contract met de projectontwikkelaar een clausule moeten staan om de gemeente te vrijwaren bij dergelijke situaties. Op de tweede plaats had de gemeente ruim de tijd om een ecologisch onderzoek te starten Dat is niet gebeurd. De gemeente moet intussen genoeg ervaring hebben omdat dit niet het eerste bouwproject is. Er zijn al meer vergelijkbare voorbeelden in de gemeente. Ook de woningcorporatie kan daarover mee praten. De schade loopt in de tonnen en de rekening wordt misschien weer via een extra OZB-verhoging bij de inwoners neergelegd. Pro Krimpenerwaard pleit al jaren voor de aanstelling van vakwethouders en wij zijn ervan overtuigd dat dit een forse besparing op de begroting betekent.
Geef een reactie