Wethouder Pannekoek (VGBK) heeft gegokt en verloren!

Cultuurhuis druk bezocht

Na het dossieroverleg gisteravond en de stukken over het Cultuurhuis komt Pro Krimpenerwaard tot de conclusie dat wethouder Pannekoek (VGBK) erop gegokt heeft dat het bestuur van de Stichting het faillissement niet zou aanvragen Dat is wel gebeurd (door de wethouder gedwongen) en nu is het college niet meer aan zet maar de aangestelde curator.

Het dossieroverleg over het Cultuurhuis was een besloten bijeenkomst en wat daar is besproken moet helaas geheim blijven. U mag misschien ook niet weten dat er 4 externe advocaten via Microsoft Teams aanwezig waren. Verder zal wel worden ingegaan op onze bijdrage; wij gaan namelijk over onze eigen inbreng. Straatje schoonvegen is bij ons niet aan de orde en halve waarheden zijn bij ons geen waarheden.

Blijkens o.a. de stukken is duidelijk geworden dat de wethouder al jaren wist dat de financiële situatie onhoudbaar was. Met knip- en plakwerk en een eigen bijdrage van de voorzitter van de Stichting kon het Cultuurhuis blijven draaien. De wethouder heeft nooit enige poging gedaan om met een passende financiële oplossing te komen. De raad heeft nooit signalen van de wethouder ontvangen dat zonder aanvullende financiën het Cultuurhuis in zijn voortbestaan wordt bedreigd.

Zelfs het uiterste voorstel van de Stichting Cultuurhuis , via advocaten, om met een noodfinancieringsplan van ongeveer € 50.000,–  tot het eind van het jaar in te stemmen om in die tussentijd over het voortbestaan van het Cultuurhuis te spreken werd van tafel geveegd. De wethouder dacht voordeliger uit te zijn als de druk verder zou worden opgevoerd. De financiële situatie werd voor de Stichting onverantwoord en er moest duidelijkheid komen voor het  personeel, vrijwilligers en verenigen/organisaties. Er werd tot slot een Ultimatum gesteld met een looptijd van 2 dagen, waarvan het college nu zegt deze formeel niet te hebben ontvangen. Je moet maar durven! Zowel het noodplan als het ultimatum heeft de raad nooit bereikt. Op onze vragen waarom niet wachten we nog steeds op een antwoord van de wethouder.

Nu het faillissement is uitgesproken heeft de wethouder zelf een groot probleem. Hij draait niet meer aan de knoppen. Dat is maar goed ook gezien de voorgeschiedenis.

Pro Krimpenerwaard stelt vast dat voor de wethouder een eenmalige extra financiële bijdrage van € 50.000,–  voor het Cultuurhuis onbespreekbaar was. Dit minimale bedrag heeft de wethouder niet over voor het openhouden van het Cultuurhuis en daarmee de leefbaarheid in Krimpen a/d Lek, waarover het college de mond vol heeft. Volgens het college is zelfs de bouw van 4000 woning nodig om de leefbaarheid op peil te houden. Volgens Pro Krimpenerwaard is de inzet van de wethouder/college nog belangrijker voor de leefbaarheid in de kernen. Nu is de wethouder het bedrag kwijt aan advocaatkosten.

Het is aan de inwoners in Krimpen a/d Lek niet uit te leggen dat voor het Zilvermuseum jaarlijks € 300.000,– extra wordt uitgetrokken maar geen extra geld over heeft voor het Cultuurhuis. Het bestuur van het Zilvermuseum is blijkbaar goed in het regelmatig lobbyen en fêteren van bestuurders om extra geld binnen te halen.

Pro Krimpenerwaard heeft gepleit voor een openbare commissievergadering waarin de wethouder verantwoording kan afleggen aan raads- en commissieleden en aan de inwoners. Wij zijn toch het openbare bestuur? Verder is onderzoek door bijvoorbeeld de Rekenkamer ook aan te bevelen om na te gaan waar het fout is gegaan en hoe het anders kan.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.