Het Cultuurhuis Krimpen a/d Lek is failliet verklaard

Vanmorgen om 09.00 uur is het Cultuurhuis Krimpen a/d Lek door de rechter failliet verklaard en is er een curator benoemd. Het Cultuurhuis is van de gemeenschap en biedt voor alle mensen uit Krimpen a/d Lek een plek waar ze naar toe kunnen.  Organisaties en verenigingen hebben daar hun plek gevonden. Er zijn 70 vrijwilligers die werkzaam zijn in het Cultuurhuis. Een groot verlies voor Krrimpen a/d Lek. Iedereen was hierbij betrokken. Nu gaan mogelijk de deuren dicht en hoe nu verder?

Het onderwerp staat op de agenda voor vanavond als een zogenaamd dossieroverleg (besloten overleg), zonder de raads- en commissieleden verder te informeren. Je zou zeggen een bijpraat bijeenkomst. Maar dat blijkt niet het geval. Er is al lange tijd veel meer aan de hand zonder dat de raad/commissie echt geïnformeerd is.

De wethouder (VGBK) zou al heel lang op de hoogte zijn van de financieringsproblemen, reden om de kwartaalsubsidies steeds verder naar voren te betalen, wetende dat het einde van het jaar niet gehaald zou worden.Het enige bestuurslid van de Stichting Cultuurhuis heeft zich meer dan 100% ingezet om de instelling draaiende te houden, ook met eigen geld. Het bestuur heeft moeite om een volwaardig bestuur bijeen te krijgen. Na veel lobbyen hebben 2 geïnteresseerden en ervaren bestuurders (dorpsgenoten) zich in juli dit jaar gemeld voor een gesprek met de gemeente. De gemeente heeft een gesprek met hen continu uitgesteld, zodat zij op 14 oktober 2024 de gemeente hebben laten weten dat zij zich niet serieus genomen voelen en dus geen bestuurder wilden worden.

De Stichting kent al vanaf het begin om uiteenlopende redenen financiële problemen. Vorig jaar al was de portefeuillehoude hiervan op de hoogte dat het financieel zo niet verder kon. Het is een behoorlijk bedrijf dat financieel, juridisch en organisatorisch erg zwaar is voor een (beperkt) vrijwillig bestuur. Er zijn namelijk al 30 ex-bestuursleden.

De gemeente is door de Stichting begin augustus 2024 verzocht om een leidende rol te vervullen. Samen met de gemeente alle mogelijkheden bekijken. De portefeuillehouder heeft steeds gezegd dat het niet de bedoeling was om de Stichting failliet te laten gaan. Ondanks herhaalde verzoeken deed de gemeente niets. De minimale gesprekken met de gemeente en advocaat stelden weinig voor, omdat de gemeente achter de rug va de Stichting een overname organiseerde wat mislukte. De gemeente heeft de subsidieverlening door de voormalige gemeente Nederlek afgebouwd van € 6 naar € 3 ton. De Stichting was namelijk verantwoordelijk voor de binnenkant van het gebouw en Qua Wonen voor de buitenkant.

Er is nog gesproken over 2 opties van noodfinanciering om tot het einde van het jaar open te kunnen blijven. In die tussentijd moet worden onderzocht hoe met de Stichting verder te gaan. De portefeuillehouder/college wilde dit allemaal niet.  Het college heeft zelfs besloten, met een bijzondere onderbouwing, de geldkraan dicht te draaien. Daarmee werden de inwoners van Krimpen a/d Lek in de kou gezet. Met de raad/commissie is hierover nooit gesproken.

Voor de Stichting was de maat vol en de advocaat van de Stichting heeft de gemeente op 14 oktober 2024 een ultimatum gesteld. Als er voor 16 oktober 12 uur geen overeenkomst is over noodfinanciering dan wordt faillissement aangevraagd. Iedereen heeft recht op duidelijkheid. De gemeente heeft niet op het ultimatum gereageerd. Achteraf schrijft het college dat er geen formeel verzoek is ontvangen. Dus moest de rechter in deze zaak uitspraak doen.

Nu gaat de curator bepalen wat er met het Cultuurhuis gaat gebeuren.

Pro Krimpenerwaard vindt deze gang van zaken een klap in het gezicht van de inwoners van Krimpen a/d Lek. Natuurlijk had het college tijdiger moeten reageren en in moeten stemmen met een vorm van voorfinanciering. Die kosten vallen in het niet als een vergelijk wordt getrokken met de structurele extra financiering van het Zilvermuseum in Schoonhoven van € 300.000,–.  Bovendien is het museum extern gericht en het Cultuurhuis voor de inwoners. Dat telt blijkbaar niet voor dit college.

Voor zover we nog invloed kunnen uitoefenen zullen we pleiten voor het openhouden van het Cultuurhuis. Ook willen wij een onafhankelijk onderzoek, bijvoorbeeld Rekenkamer, om inzicht te krijgen hoe het zover heeft kunnen komen en op welke wijze het Cultuurhuis financieel weer kan functioneren.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.