Boeren in de Krimpenerwaard waren voor de zoveelste keer gefrustreerd
Stichting Nationale Week Zonder Vlees heeft deze week -4 t/m 10 maart- uitgeroepen tot landelijke Week zonder vlees (en zuivel). Supermarkten haken hierop in door bijvoorbeeld vegetarische producten te promoten.
De Nationale Week Zonder Vlees en Zuivel; is een sympathiek initiatief dat consumenten ertoe wil aanzetten een week lang geen vlees en zuivel te nuttigen, omdat dit een enorme impact heeft op het klimaat. Als eenieder dit wat minder doet dan ziet de wereld er beter uit. Zo’n week kan bewustzijn creëren over het eigen eetpatroon en de gevolgen ervan en, geholpen door het aanbod van supermarkten en de verschillende recepten die worden aangeboden, je leren hoe lekker je plantaardig kunt koken. Misschien dat deelnemers een dag in de week dierlijke producten laten staan.
Sommige boeren in de Krimpenerwaard waren direct op hun pik getrapt en besloten met de trekker een aantal supermarkten te bezoeken voor intimiderende gesprekken. Wie meedeed aan de vleesloze week was tegen de boeren.
Floor de Jong, een radicale vernielzuchtige actievoerder, van Farmers Defence was tevreden over de actie. Onder deze terreur zouden de bezochte supermarkten hebben laten weten niet achter de campagne te staan. Geweld loont blijkbaar.
Floor de Jong stelt: “We zijn het zat dat boeren worden gecriminaliseerd”. “Alsof boer zijn een misdaad is. De Krimpenerwaard is een veenweidegebied, waar vlees en zuivel worden geproduceerd. Waarom zouden supermarkten in deze regio meedoen aan iets als een Week zonder Vlees en daarmee de eigen boeren duperen?”
Door de strot duwen (Algemeen Dagblad)
Floor de Jong tenslotte: “Pijnpunt voor ons is vooral dat actiegroepen het klimaat aangrijpen om ons dingen door de strot te duwen. Zoals geen vlees en zuivel meer eten, omdat dat goed zou zijn voor de natuur. Maar dat is wat ons betreft veel te kort door de bocht. Geen vlees en zuivel betekent voor ons bovendien geen inkomsten. Daarom hopen we dat dit vooral een ‘eens maar nooit weer-week’ was.”
Pro Krimpenerwaard
Wij veroordelen de actie van de boeren. Het is aan de supermarketen en de klanten zelf om te oordelen of minder vlees en zuivel nuttigen verstandig is. Wij moeten ons niet laten intimideren. Bovendien is het de hoogste tijd dat Floor de Jong door de provincie wordt gesommeerd de lantaarnpalen aan de provinciale wegen te ontdoen van de omgekeerde Nederlandse vlag.
Boer Floor de Jong, was een korte periode raadslid in de gemeente Krimpenerwaard namens de SGP. Pro Krimpenerwaard heeft toen nog een motie ingediend met een verzoek aan hem om zijn raadszetel beschikbaar te stellen. Bijvoorbeeld wegens de door hem veroorzaakte schade aan de natuur door100 monumentale oeroude knotwilgen in de Krimpenerwaard te vernielen die het gezichtsbepalende karakter van de gemeente Krimpenerwaard vormen. Hij vertrok toen uit de raad wegens het strijdig handelen met de gedragscode voor raads- en commissieleden en het integriteitsbeleid van de gemeente.
Tot slot
Pro Krimpenerwaard wil weten of de boeren in overtreding zijn door met de tractoren de weg op te gaan. Daar gelden andere regels voor in vergelijking met andere voertuig zoals auto’s of vrachtwagens. Zoals: hoe hard mag je met een tractor; welk rijbewijs heb je voor een tractor nodig (dit is namelijk geen B-rijbewijs); mag een tractor overal rijden of is dat van diverse factoren afhankelijk (op eigen terrein mag je het voertuig zonder rijbewijs besturen; voor de invoering van het T-rijbewijs mochten mensen van 16 of 17 jaar ook al deelnemen in het verkeer met een tractor); welke verlichting moet die hebben? Bovendien betalen zij geen wegenbelasting.
Ook willen wij weten of hierop is gecontroleerd (ook op aanwezigheid kenteken) en boetes zijn uitgeschreven. Zijn de voertuigen gekeurd voordat een kenteken is verstrekt?
Geef een reactie