Dakloze arbeidsmigranten die buiten slapen

Hier slaapt een dakloze arbeidsmigrant

In de oordeelsvorming SBBV van 30 januari 2024 heeft Pro Krimpenerwaard het daklozenbeleid aan de orde gesteld. Aanleiding hiervoor was een Poolse arbeidsmigrant die op straat belandde nadat hij geen werk meer had en vervolgens uit huis is gezet. Hij had zijn bivak in de vrieskou opgeslagen in het gemeentelijk groen naast mijn huis in Schoonhoven. Na enkele dagen is hij door de politie verwijderd. De burgemeester heeft toegezegd na te gaan hoe dit is afgehandeld. Het college heeft geen zicht op het daklozenprobleem en de schrijnende situatie van de dakloze arbeidsmigranten.

Ter informatie van het landelijke probleem deze link dakloze arbeidsmigranten

Maar het bleef niet bij dit ene trieste geval. Afgelopen woensdag is in de bibliotheek Schoonhoven informatie voor opvang ingewonnen door een andere dakloze arbeidsmigrant. Verwijzing naar hulpdiensten in Gouda was een probleem, omdat die niet meer bereikbaar waren. Waarschijnlijk ook in de vrieskou terecht gekomen.

Afgelopen dagen heeft weer een andere dakloze arbeidsmigrant enkele nachten doorgebracht in de openlucht op dezelfde locatie in het gemeentelijk groen. Daarna is hij uiteindelijk door de politie opgehaald. De noodopvang voor deze mensen is in Utrecht of Den Haag. Het zijn mensonterende taferelen. Driemaal in zeer korte tijd in Schoonhoven, wat bekend is. Maar dit moet in de gemeente veel meer voor komen.

Als dit zich voordoet met de vluchtelingen in Ter Apel dan staan de kranten er vol van en worden er tv-uitzendingen aan gewijd. Hoe met deze dakloze arbeidsmigranten wordt omgegaan is ronduit schandalig.

Volgens de politie zijn zij de helft van hun tijd kwijt aan het afhandelen van dergelijke meldingen, ook van andere daklozen en psychisch gestoorde personen.

Als de hier geschetste problemen echt worden opgelost dan is dat ten eerste voor de “slachtoffers” een hele verbetering en kan de politie  zich eindelijk volledig richten op de echte politietaken.

Hierover zijn door Pro Krimpenerwaard raadsvragen aan het college gesteld.

  1. Graag een inhoudelijke reactie op dit verhaal en bijlage.
  2. Wat gaat uw college hier op zeer korte termijn echt aan doen?
  3. Kan periodiek aan de raad uw vorderingen worden teruggekoppeld?

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.