Boeren Krimpenerwaard moeten buigen voor natuur
Het plan voorziet onder meer in de aanleg van natuur op gronden die nu nog in gebruik zijn voor agrarische doeleinden.
Het gaat om een gebied van 2.250 hectare. Dat wordt een onderdeel van het Natuurnetwerk Nederland. Voor een melkveehouder in Gouderak betekent dit dat hij landbouwgrond moet opofferen voor natuur. Met wat hij overhoudt aan agrarisch bruikbare grond kan hij niets meer, zei hij.
Volgens de Raad van State mocht de gemeenteraad van Krimpenerwaard de natuurontwikkeling in dit geval zwaarder laten wegen dan het belang van de melkveehouder, ook al is er nog geen overeenkomst over een schadeloosstelling. Hij kan nu zelf natuur ontwikkelen of stoppen met zijn bedrijf.
Meerdere veehouders zijn in het ongelijk gesteld. Een veehouder die nog wel in afgeslankte vorm kan doorgaan, mag geen meststoffen meer gebruiken. Ook in dit geval weegt de natuurontwikkeling voor de raad zwaarder dan de belangen van de veehouder.
Pro Krimpenerwaard kan zich vinden in de uitspraak van de Raad van State. De huidige manier van een veehouderij is een te zware last voor de natuur. Veel planten en dierensoorten verdwijnen door de hoeveelheid mest en stikstof in de grond, denk aan insecten, vogels en vele inheemse plantensoorten.
De huidige manier van boeren moet dus anders om de aarde en haar diversiteit te beschermen. Deze opgelegde verandering kan voor individuele boeren lastig zijn. Maar het is voor de natuur noodzakelijk. Gelukkig worden ze financieel gecompenseerd.
Wij hopen dat ook deze boeren het inzicht gaan krijgen dat de natuur soms boven nog meer melk en kaas staat. Zij vrede krijgen met het besluit om de natuur hier voorrang te geven.
Geef een reactie