Zwabberbeleid college over aankoop aandelen STEDIN Holding N.V.

Eneco leun(de)t zwaar op Stedin

De gemeente Krimpenerwaard heeft 28.131 aandelen STEDIN Holding N.V. tegen een nominale waarde van € 100,– = €  2.813.100,– . De komende jaren ontvangt de gemeente geen dividend, omdat de balans moet worden versterkt. Nu stelt het college voor om voor € 2.280.000,– preferente aandelen te kopen.Dat zijn aandelen die bij voorkeur dividend uitkeren. Afgesproken is dat een rente van 3% de komende 5 jaar wordt uitgekeerd en daarna is het afwachten. De ondergrens van dit dividend is dan 1%. Het college verzwijgt de risico’s die hieraan kleven.

Netbeheerder STEDIN heeft dit jaar 200 miljoen euro nodig om het eigen vermogen te versterken. Het bedrijf wil dit bedrag mede ophalen bij bestaande aandeelhouders (44 gemeenten), waaronder onze gemeente. Pro Krimpenerwaard meent dat de gemeente juist minder van dergelijke risico’s met gemeenschapsgeld zou moeten nemen en niet méér. Zo staat in de Wet FIDO (Financiering Decentrale Overheden) dat beleggen geen normale publieke taak is, hooguit een tijdelijke activiteit wanneer een overheid meer geld ‘in kas’ heeft dan voor de gewone bedrijfsvoering op dat moment nodig is. “Vrij vertaald zegt die wet dat gemeenten beleggingsrisico’s voor hun inwoners moeten beperken”. Wij hebben nu 0,5% van de aandelen.

Pro Krimpenerwaard kan het college niet volgen en vindt dat hier sprake is van zwabberbeleid. Aan de ene kant zijn de aandelen Eneco verkocht, nadat het bedrijf zich heeft gesplitst in een Eneco tak voor de energiecomponent. Nu stelt het college voor om voor ruim € 2 miljoen extra aandelen te kopen van Stedin, de ander tak en verantwoordelijk voor de leidingstructuur.

De argumenten toe waren dat het bezit van aandelen risicovol was, het dividend onzeker en hier geen tak was weggelegd voor de gemeente. Dat zijn precies dezelfde argumenten die hier ook gelden, alleen nu door het college zonder enige onderbouwing terzijde geschoven.

Een extra argument om de aandelen niet te kopen en zelfs de eigen aandelen in de verkoop te doen is het feit dat de financiële huishouding van de gemeente buitengewoon zorgelijk is.

Pro Krimpenerwaard vraagt zich nog wel af of de aandelen van Stedin die we bezitten aan een private partij mogen worden verkocht. Deze vraag en onze kritische kijk op deze zaak stellen wij in de commissie van 25 mei aan de orde.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.