Hoe lang is sociale huur-wachtrij in de gemeente Krimpenerwaard

De NOS heeft uitgezocht per gemeente hoe lang de sociale huur-wachtrij is in de gemeente.

Je wilt uit huis, samenwonen of gewoon betaalbaar huren. Huren in de vrije sector is duur en een koopwoning geen optie. Dan is er sociale huur. Huurwoningen van maximaal 752,33 euro per maand, beschikbaar voor bepaalde inkomens.

Maar omdat meer mensen ernaar zoeken, is ook zo’n sociale huurwoning krijgen lastig. Het duurt lang. Heel lang. Een bekend probleem en met name in de Randstad een oud probleem. Maar het breidt zich uit; de wachtrij wordt in vrijwel heel Nederland langer. https://nos.nl/l/2378023 is de link om na te gaan hoe het er bij staat in bijvoorbeeld de gemeente Krimpenerwaard.

Het college heeft op 13 april 2021 in een besloten overleg de cijfers getoond over onder andere die wachttijd. Volgens die informatie is de zoekduur sociale huurwoningen (bron Qua Wonen) gemiddeld en afhankelijk van de leeftijdsklasse ongeveer 20 maanden.

Volgens het onderzoek van de NOS zou dat 5 jaar en 10 maanden zijn. Dit is de tijd vanaf het moment dat je je inschrijft tot het moment dat je een huis hebt gevonden. De tijd waarin je actief aan het zoeken bent is korter: gemiddeld 2 jaar en 1 maand. Om in aanmerking te komen voor sociale huur mag je niet te veel verdienen én moet je je inschrijven bij een woningcorporatie bij jou in de buurt. Hoe langer je staat ingeschreven, hoe hoger je plek op de wachtlijst. Veel mensen schrijven zich daarom uit voorzorg in, zodat ze meer kans maken als ze daadwerkelijk op zoek zijn.

Een ander punt is hoeveel woningen heeft de gemeente Krimpenerwaard in 2020? Hieronder zie je hoe de 23.933 woningen in Krimpenerwaard zijn verdeeld.
Woningcorporaties voornamelijk sociale huurwoningen 6.433. Overige verhuurders voornamelijk vrije sector-woningen 1.695 – Koophuizen 15.767 Eigendom onbekend
38.

Vergeleken met heel Nederland zijn er in Krimpenerwaard relatief gezien minder woningen in het bezit van woningcorporaties. 26.88%Krimpenerwaard/29.07% Nederland

Wat gebeurde er met de sociale huurwoningen in Krimpenerwaard?

De ‘voorraad’ sociale huurwoningen verandert. Er wordt gebouwd, gekocht, verkocht of gesloopt.

Kijk je naar het aantal woningen in bezit van woningcorporaties, dan zie je in Krimpenerwaard dat dit tussen 2015 en 2020 is afgenomen.

In 2015 waren er in Krimpenerwaard 6.645 huurwoningen in bezit van woningcorporaties. Er werden 261 woningen bijgebouwd.

Woningcorporaties kochten daarnaast 18 woningen. Maar er werden ook 250 woningen gesloopt. En nog eens 139 woningen door corporaties verkocht.

Ook kwamen er nog 4 ‘overige’ woningen bij. Dat zijn bijvoorbeeld woningen die van vrije huur in sociale huur veranderden.

Onderaan de streep is het aantal woningen van woningcorporaties in Krimpenerwaard met 106 afgenomen ten opzichte van 2015.

Pro Krimpenerwaard zal het college vragen waarom de wachttijd op een sociale woning afwijkt van het NOS-onderzoek. Bovendien zullen wij er opnieuw ervoor pleiten dat er meer sociale huurwoningen worden gebouwd. Dat is van belang in deze verstoorde woningmarkt.

Nog een opvallend punt. Vanaf 2015, de heringedeelde gemeente Krimpenerwaard, zijn door de coalitie/college meer sociale huurwoningen en betaalbare koopwoningen toegezegd. Tot op heden zijn het aantal woningen met een waarde van meer dan een miljoen met 70% toegenomen en het aantal sociale huurwoningen/koopwoningen afgenomen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.