College beloont illegaliteit Mooi Mekkerland
Pro Krimpenerwaard zet zich vanaf 2016 in tegen de mogelijke uitbreiding van Mooi Mekkerland, geitenboerderij aan de Koolwijkseweg te Stolwijk, en de vele illegale praktijken. Het college is hiervan al jaren op de hoogte, zonder actief op te treden. Alleen de illegaal aangelegde weg van 600 meter over het weiland van de Koolwijkseweg naar Benedenkerkseweg is ongedaan gemaakt. Pro Krimpenerwaard vindt dat het gemeentebestuur niet luistert. Inwoners hebben behoefte aan daadkracht en duidelijkheid. In deze gemeente geeft de overheid niet thuis. “Tenenkrommend”. Het Algemeen Dagblad van 15 december publiceert het hierna weergegeven artikel.
‘Rechtsgevoel flink aangetast’
Omwonenden geitenboerderij protesteren vergeefs tegen uitbreiding
Meer dan gemeentelijke excuses voor de trage behandeling van hun klachten over melkgeitenboerderij Mooi Mekkerland zit er voorlopig niet in voor bewoners van de Koolwijkseweg in Stolwijk. Integendeel, legalisering van illegale aanpassingen is in zicht.
Tijdens een besloten bijeenkomst eerder deze week zijn de klagers bijgepraat over de laatste ontwikkelingen in de polder door burgemeester Roel Cazemier, de wethouders Jan Vente en Leon de Wit en vertegenwoordigers van de Omgevingsdienst Midden-Holland. ,,En daar werden wij op z’n zachtst gezegd niet vrolijk van”, zegt bewoner Jan Sanders.
,,Ons rechtsgevoel wordt flink aangetast door mededelingen dat een belangrijk deel van de overtredingen wordt gelegaliseerd. Als je zelf tien centimeter afwijkt van een ingediend bouwplan, staat er meteen een boze ambtenaar bij je op de stoep. Maar in deze kwestie gaat het economisch belang van het melkgeitenbedrijf blijkbaar voor gezondheid en leefbaarheid.”
De bewoners hebben van de gemeentebestuurders te horen gekregen dat Verhoef wel moet uitbreiden om niet in financiële problemen te geraken. Sanders: ,,Officieel mag hij niet meer dan 812 geiten houden. Bij de laatste controle werden er 2586 geiten geteld, terwijl de provincie Zuid-Holland juist zeer terughoudend is vanwege mogelijke gezondheidsproblemen en stankoverlast. In februari 2018 is een provinciale verordening uitgevaardigd, die neerkomt op een geitenstop. Dat Verhoef vanaf 2010 daarnaast ruim dertig overtredingen heeft begaan op zijn terrein en milieudelicten heeft gepleegd, speelt blijkbaar geen rol.”
Mooi Mekkerland-eigenaar Gerben Verhoef zegt dat hij vele malen contact heeft gezocht met de gemeente en dat de wethouder en toenmalig medewerker hem destijds hebben toegezegd vergunningen te zullen verstrekken. Ze gaven ook aan te willen meewerken aan tijdelijke oplossingen. Verhoef heeft daarom voortdurend de toezichthouder verzocht om af te zien van handhaving en het innen van torenhoge dwangsommen. Dat zou zijn bedrijf de kop kosten.
Omwonenden hebben daar hun twijfels over. Henk den Ouden, voormalig directeur bij Unilever, begrijpt niet dat de geitenmelker niet eerder een halt is toegeroepen. ,,We hebben lang genoeg kwesties aangekaart bij instanties en zelfs aangifte gedaan bij het Openbaar Ministerie. Vervolgens kwamen we in een maalstroom terecht, waarbij instanties naar elkaar wezen, uitstel verleenden en zaken aanhielden. Van sommige klachten hoor je helemaal niets meer. Dossierstukken zijn soms zoek. Je krijgt een bizar beeld van ons rechtssysteem. Een brief met louter ontvangstbevestigingen is via Rotterdam naar Amsterdam gegaan en vervolgens via Den Haag bij de gemeente Krimpenerwaard beland. Alsof een hete aardappel steeds over het bord werd geschoven. In het bedrijfsleven is zoiets ondenkbaar. Ik kan me daar heel boos om maken.”
Zelfs de bezwaarschriftencommissie had zoveel moeite met de kwestie, dat er voor 1 december geen oordeel kon worden geveld. ,,De net aangestelde advocaat van de gemeente sprak van een puinhoop”, herinnert Den Ouden zich. De bewoners van de Koolwijkseweg wachten ook op een oordeel van de officier van justitie, die de aangifte tegen economische- en milieudelicten behandelt. Daar zou een strafrechtelijk onderzoek uit kunnen rollen.
Pro Krimpenerwaard heeft zich geschaard achter de omwonenden. Fractievoorzitter Ad Struijs wil in de commissievergadering van 15 januari de zaak op de agenda zetten.”
Geef een reactie