Hoorzitting Veenweiden een wassen neus!

Pro Krimpenerwaard heeft op 11 december 2018 de voorzitter van de gemeenteraad verzocht om het onderwerp “hoorzitting Veenweiden” in de raadsvergadering van 11 december te bespreken. Het gaat dan over de plotseling ingelaste hoorzitting op 13 december en de voorbereiding op 12 december. Dat is mij helaas niet gelukt. Pro Krimpenerwaard zal de informatieavond op 12 december niet bijwonen en ook op de hoorzitting van 13 december niet aanwezig zijn.

Dat heeft een aantal redenen.

Het gaat om de aanleg van 2250 hectare aan nieuwe natuur. De plannen liggen  gevoelig bij agrariërs, maar ook overige inwoners. Bezwaarmakers lichten morgen van 14.00 tot 22.00 uur in het gemeentekantoor in Lekkerkerk hun standpunten toe aan raads- en commissieleden.Pro Krimpenerwaard vindt dat de raad deze hoorzitting uiterst serieus moet nemen.

Daaraan voldoet deze hoorzitting niet. Het lijkt erop dat het college zelf is overvallen dat er een hoorzitting moet worden ingepland.  Waarom is niet helder en wijkt feitelijk af van de normale procedure bij bestemmingsplanwijziging.

Als er dan zo’n zitting wordt gepland, laat het de raad dan eerder weten. Niet een paar dagen voor de zittingsdatum van 13 december. Bovendien is het aanvangstijdstip van 14.00 uur ook niet voor iedereen inpasbaar en al helemaal niet op zo’n korte termijn.

Uit alles blijkt dat het college zich er geen raad mee weet. Pas na vragen van het CDA wordt helder dat de zitting toch openbaar is. Dat was ook onze vraag. Helaas niet volgens de regels afgekondigd in Het Kontakt, maar er wordt toch in Het Kontakt van 11 december aandacht aan besteed schrijft het college. Dat is 2 dagen voor de zitting. Dat is niet volgens de regels.

Er zijn 74 zienswijzen ingediend en van de raadsleden wordt verwacht dat de belanghebbenden volgens de regels worden gehoord. Het stellen van aanvullende vragen is gewenst. Zowel voor de raadsleden als de insprekers.

De inwoners die inspreken moeten serieus worden genomen. Daarvoor is het noodzakelijk dat de raad beschikt over alle informatie over de Veenweiden. Deze stukken, 2.109 pagina’s, zijn ons 5 dagen geleden toegestuurd. Het betreft de volgende stukken: het raadsvoorstel, bestemmingsplan met 13 bijlagen, verbeeldingen, inrichtingsplan met 7 bijlagen, Nota van Zienswijze betreffende de 74 zienswijzen, plan MER. Die moeten wij in 4/5 dagen doorlezen. Zelfs op hoofdlijnen lukt dat niet. Daarbij moeten we ons ook bedenkenken dat het normale werk en raadswerk door gaat.

Pro Krimpenerwaard wil dat de insprekers serieus worden genomen en dat de hoorzitting dus goed voorbereid kan plaatsvinden. Daaraan voldoet deze voorbereiding bij lange na niet. Als deze zitting op deze wijze doorgaat dan nemen wij de inwoners niet serieus. Dit had ik namens Pro Krimpenerwaard in de raadsvergadering willen vertellen en die mogelijkheid is me ontnomen. Zelfs de mogelijkheid om het voorstel ter agendering aan de raad voor te leggen werd door de voorzitter geblokkeerd.

Samenvattend. Pro Krimpenerwaard neemt de hoorzitting serieus en zal daarom niet aanwezig zijn op de voorbereidingsavond van 12 december en op de dag van de hoorzitting van 13 december.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.