Initiatiefvoorstel om de vacinatiegraad in de Krimpenerwaard te vergroten.

Op grond van artikel 35 van het Reglement van Orde van de gemeenteraad dient Pro Krimpenerwaard een initiatiefvoorstel in om mee te denken met kritische ouders om zo de vaccinatiegraad in de Krimpenerwaard te verhogen.

 Toelichting

Om de vaccinatiegraad in de Krimpenerwaard omhoog te krijgen is er een presentatie met plannen in de commissievergadering gepresenteerd en is er aan de politieke partijen gevraagd om inbreng te leveren. Die inbreng heeft Pro Krimpenerwaard geleverd, maar de indruk is ontstaan dat dit om wat voor reden dan ook, niet serieus is genomen. Daarom wordt onze bijdrage via dit initiatiefvoorstel met betere onderbouwing opnieuw ingebracht. Ook wordt op kritische vragen in de bijlage ingegaan.

Eén deel van de mensen zullen op grond van de geloofsovertuiging niet aan het ent programma meedoen. Een ander deel, vaak hoogopgeleid, zoekt in het alternatieve circuit of zoekt verder naar andere mogelijkheden. Tot nu toe lijken de ingezette plannen deze groepen niet te bereiken.

Voorstel Pro Krimpenerwaard

Geef ouders de mogelijkheid om titer te laten bepalen (= een bloedtest die gebruikt wordt om te bepalen hoeveel antistoffen (antilichamen) in het bloed aanwezig zijn). Voor ca. € 10,- kun je ouders de geruststelling geven dat er niet te veel geënt wordt. Veel entingen tegelijk kan belastend zijn voor het immuunsysteem. Bovendien kan het kostenbesparend zijn op het aantal entingen. Dit bedrag is overigens zo laag dat we dit niet als tegenargument mogen geven (desnoods kunnen ouders dit zelf betalen)

Door de titer bepaling zie je tegen welke ziekten het lichaam inmiddels voldoende antistoffen heeft aangemaakt. Mocht een titer te laag zijn, dan kunnen ouders op advies beslissen opnieuw te enten. In Duitsland mag dit op deze manier al jaren. Dan kan er gericht geënt worden.

Het kan niet zo zijn dat we onze kinderen maatwerk onthouden. Hiermee kan ook een deel vaccinatie schade voorkomen worden. Door meer mee te denken met de kritische ouders kan dit ten gunste komen van de vaccinatiegraad in de Krimpenerwaard.

Het belangrijkste is dat we naast het budget wat ze in willen zetten voor promotie acties om te enten, óók inzetten in meedenken met kritische ouders. Door bv. titerbepaling. De campagne mag niet voor stigmatisering zorgen. Dat doen ze nu natuurlijk wel al, met termen als ‘vaccinatie weigeraars’, domme ouders e.d. Iedereen voor vol aanzien en er zijn echt wel meer mogelijkheden maar dat komt het RIVM blijkbaar niet uit.

Voorgesteld wordt:

Om bovengenoemde redenen het college opdracht te geven om dit voor een reactie voor te leggen aan RIVM en Hecht (voorheen: De Regionale Dienst Openbare Gezondheidszorg Hollands Midden) en daarna deze aanpak aan de raad voor verdere besluitvorming voor te leggen.

Bijlage: Bijlage initiatiefvoorstel 25052025

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.