Hectisch debat over de huisvesting van statushouders in Lekkerkerk

Inspreker namens de verontruste inwoners uit Lekkerkerk de heer van Leeuwen

Hotel-restaurant De Witte Brug (Fletcherhotel) in Lekkerkerk biedt vanaf dinsdag 2 april tijdelijk onderdak aan twintig statushouders. Het Centraal Orgaan Asielzoekers (COA) huurt de hotelkamers, omdat er een tekort is aan opvangplekken. De gemeente Krimpenerwaard is vooraf van dit besluit op de hoogte gesteld, maar had hier verder, volgens de burgemeester, geen zeggenschap in. Het verblijf is naar verwachting voor in ieder geval twee maanden. Het betreft een groep van 20 Syrische mannen. Statushouders zijn asielzoekers die een verblijfsvergunning hebben. Het COA is verantwoordelijk voor de opvang en dekt de kosten gedurende de opvangperiode.

Zoals Pro Krimpenerwaard al eerder meldde is de communicatie slecht verlopen. De raad en inwoners waren niet tijdig geïnformeerd. Daarom heeft Pro Krimpenerwaard een debat hierover aangevraagd voor de commissievergadering van 2 april. Daarvoor is toestemming gegeven. Eerst heeft de heer van Leeuwen namens de ongeveer 300 verontruste inwoners ingesproken en kreeg Pro Krimpenerwaard als eerste het woord. Daarin hebben wij onze zorgen uitgesproken over de slechte communicatie van de burgemeester en college met inwoners en raad. Wij vinden dat de burgemeester de mededeling dat 20 statushouders zouden worden ondergebracht in Lekkerkerk, hotel Witte Brug, had moeten opschorten. Eerst het noodzakelijke overleg om daarmee draagkracht op te bouwen en pas dan het toelaten van de statushouders. Het is het gemeentebestuur dat gaat over zijn gemeente en niet de COA. Daarnaast hadden zowel de COA als het college deze huisvesting al kunnen zien aankomen. Diverse opvanglocaties zouden sluiten en dus zou naar alternatieven worden gekeken, zoals hotels. Vooraf hadden wij moeten spreken over de mogelijke huisvesting van deze statushouders. Pro Krimpenerwaard vindt ook dat de inwoners in Lekkerkerk al genoeg statushouders, vluchtelingen en Oekraïners opvangt. Spreiding over andere kernen is meer gepast.

Het debat werd regelmatig onderbroken door de aanwezigen en er heerste een dreigende sfeer. De voorzitter van de commissie dreigde meermaals de beraadslaging te beëindigen en de vergadering te schorsen. Uiteindelijk, dankzij wethouder Boere, werd door de aanwezigen de vergadering op een rustige manier verlaten, na een toezegging van overleg met de omwonenden over deze kwestie.

De dag daarna is ’s avonds op verzoek van een aantal partijen een bijeenkomst met de burgemeester georganiseerd om op die avond terug te blikken. Dit was een zeer “bijzondere” bijeenkomst. Tot slot zijn afspraken gemaakt op welke wijze de raad samen met het college schriftelijk zal reageren richting VNG en de verantwoordelijk minister.

Tot slot komt Pro Krimpenerwaard tot de conclusie dat de lokale partijen de ellende veroorzaakt door de landelijke partijen kunnen oplossen. Namens onze inwoners dank daarvoor!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.