Actiecomité Het Hofland verzet zich tegen bouwplannen gemeente

Actiecomité Het Hofland verzet zich tegen een nieuwe woonwijk van 270 woningen aan de noordzijde van Het Hofland, grenzend aan de Botersloot (rivier de Vlist), tegenover de voetbalvelden in Schoonhoven. Dit stuk natuurschoon heeft belangrijke cultuurhistorische waarde en mag niet worden vernietigd. Het is ontstaan in de 13e eeuw als onderdeel van het kasteel in Schoonhoven. Volgens onderzoek uit 2014, in opdracht van de toenmalige gemeente Schoonhoven en in samenwerking met de Historische Vereniging, heeft het gebied ‘hoge cultuurhistorische waarde’. Ook o.a. de Provincie Zuid-Holland noemen het Hofland en omgeving ‘een uniek stukje Zuid-Holland’. Juist de Provincie wil het cultureel historisch erfgoed beschermen en wil niet dat er gebouwd wordt in het weinige groen dat nog over is. Het is vooral ook een kwetsbaar en belangrijk leefgebied voor diverse beschermde vogel- en diersoorten en daarnaast een stiltegebied. Het Hofland maakt deel uit van de Oudhollandse Waterlinie en is daarmee een belangrijk deel van onze geschiedenis;

(verder lezen: Persbericht Actiecomite Het Hofland d.d. 25-03-2024)

Pro Krimpenerwaard steunt het verzet om op locatie Hofland Noord in Schoonhoven te bouwen. Er is voldoende ruimte om binnenstedelijk te bouwen. Bovendien is dit geen straatje erbij bouwen, maar een natuurgebied vol bouwen. Op onze vragen ( in het verleden ook hierover een motie ingediend) weigerde het college tot op heden ons inzicht te geven in de binnenstedelijke bouwlocaties.

Zowel in de raad van de voormalige gemeente Schoonhoven als in de heringedeelde gemeente Krimpenerwaard hebben wij ons tegen bouwplannen in het buitenstedelijke gebied uitgesproken. Het is te danken aan de grote druk van Pro Krimpenerwaard dat in 2014 de voormalige wethouder Peter Matheij de raad meedeelde dat de bestemming wonen voor de locatie Het Hofland, van het bestemmingsplan is gehaald. Het college stelde toen al vast dat die bouwlocatie niet nodig was en bovendien uiterst waardevol. Eindelijk erkenning van het unieke gebied. Blijkbaar heeft wethouder Boere daar geen boodschap aan.

Pro Krimpenerwaard heeft inmiddels raadsvragen gesteld. Het college wordt o.a. gevraagd om het toenmalige collegebesluit en melding in de raadsvergadering eind 2014 aan de raad beschikbaar te stellen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.