Krimpenerwaard bungelt onderaan ranglijst: dikke onvoldoende (een 2) voor zijn financiën
“Een rapportcijfer twee. Dat is wat de gemeente Krimpenerwaard krijgt voor haar financiën. Daarmee is de Krimpenerwaard in de Goudse regio de gemeente met de risicovolste financiële situatie.
De organisatie onderzocht de jaarrekeningen van gemeenten over 2022 en de begrotingen tot en met 2027. Daaruit vloeit een rapportcijfer voort: hoe lager het cijfer, hoe risicovoller de financiële situatie. Hierbij is onder meer gekeken naar schulden, leningen die uitstaan, belastingen die gemeenten heffen en de grond die ze bezitten.
Rapportcijfer
De Krimpenerwaard scoort een twee en staat daarmee landelijk laag op de ranglijst, samen met onder meer Amersfoort en Eijsden-Margraten. Een onvoldoende houdt in dat deze gemeenten volgens de onderzoekers niet genoeg buffers hebben om tekorten (tijdelijk) op te vangen en dat zij dus financieel zwak zijn.
De accountants geven Gouda en Waddinxveen een beduidend hoger cijfer: die twee plaatsen hebben hun begroting dus goed op orde en krijgen een acht toebedeeld. Zuidplas en Bodegraven-Reeuwijk komen weg met een rapportcijfer zes.
2026 wordt voor veel gemeenten een spannend jaar. Ze krijgen dan namelijk minder geld van het Rijk, maar hebben nog wel evenveel taken. Personeelstekorten bij gemeenten maken het daarnaast moeilijker om alle taken de komende jaren uit te voeren. Accountantskantoor BDO schat dat Nederlandse gemeenten in 2026 gezamenlijk een begrotingstekort van 1,1 miljard euro hebben.”
Artikel van Stijn Tielemans 23-01-24, 12:38 Algemeen Dagblad.
Pro Krimpenerwaard heeft het gevoerde financiële beleid al jaren aan de kaak gesteld. dit zijn nu de gevolgen. Bovendien zijn er door het college financieel risicovolle projecten in uitvoering, waaronder het nieuwe gemeentehuis. Ook wel genoemd gemeentehuis/gekkenhuis.
Geef een reactie