Handelt boer en raadslid Floor de Jong in strijd met de gedragscode voor politieke ambtsdragers?
Artikel in het Algemeen dagblad van 29 juni 2022 van MAARTEN MOLENAAR
Eigenaar Netty Brussee van een kinderopvangboerderij aan Benedenberg in Bergambacht staat te trillen op haar benen. ,,Ik heb de neiging om luiers met poep op de ruiten van deze boeren te smeren. Dit doe je toch niet! Die bomen staan hier al tientallen jaren en bepalen mede het mooie landschap van de Krimpenerwaard.”
Haar woede is vooral gericht op melkveehouder Floor de Jong, die aan deze weg zijn bedrijf heeft en nauw betrokken was bij de ‘kaalslag’ onder de bomen in deze buurt. ,,Hij is nog raadslid voor de SGP ook. Misschien zat er wel een uil in één van die bomen te broeden. We gaan aangifte tegen hem doen voor het vernielen van de natuur.”
Ook haar overbuurman John Snabel reageert woedend op het omzagen van knotwilgen en stapt eveneens naar de politie. ,,Hoe haal je het in je hoofd om gezonde bomen helemaal kapot te maken. Hij zegt dat alle bomen op zijn eigen grond stonden, maar ik vraag me af of dit desondanks zomaar kan zonder kapvergunning of toestemming van de gemeente.”
Boeren zaagden maandagmiddag zo’n honderd bomen om aan Benedenberg en in de omgeving van ’t Beijersche en Koolwijk. Het was volgens hen een noodkreet om te waarschuwen voor de gevolgen van het stikstofbeleid, dat er in hun ogen voor zorgt dat er ook in de Krimpenerwaard heel veel boeren en koeien verdwijnen.
Floor de Jong, die een belangrijke rol speelde bij het protest, heeft naar zijn zeggen inmiddels spijt van z’n actie. ,,Ik had niet verwacht dat we zoveel negatieve reacties zouden krijgen. Als ik de klok terug kon draaien, zou ik het niet nog een keer doen. We wilden met ons protest het kaalslagbeleid van de regering symboliseren en Nederland daarvoor waarschuwen, maar die boodschap is totaal niet overgekomen.”
Hij blijft er wel bij dat het om een volgens hem volstrekt legale actie ging. ,,Alle bomen die zijn omgezaagd, waren eigendom van de boeren die bij het protest waren betrokken. En voor knotwilgen heb je geen kapvergunning nodig, dus het mocht wel. Maar het was achteraf gezien niet slim om dit te doen.”
Nadat hij zelf aanklopte bij de media met de actie werd hij overspoeld door negatieve reacties. Het doet De Jong pijn dat hij daarin geregeld wordt neergezet als ‘natuursloper’.
,,Ik ben normaal juist iemand die zich erg voor natuur inzet, bijvoorbeeld voor weidevogels. We doen alles wat de samenleving vraagt, nou, en dan die knotwilgen. Mag het een keer?”
De boer ontving sinds 2014 bijna 83.877 euro subsidie die was bedoeld voor ‘klimaat- en milieuvriendelijke landbouwpraktijken’, op een totaal van ruim 434.000 euro aan landbouwsubsidie voor hem. Dat becijferde onderzoeksplatform Follow the Money. De Jong, geërgerd: ,,Als zij dat hebben uitgerekend, zal het wel kloppen.”
Of de ontvangen subsidie en zijn actie met elkaar te rijmen zijn? ,,Wat we krijgen, is twee procent van de omzet. Daarvoor heeft half West-Europa goedkoop te vreten. Ik betaal een veelvoud aan belasting. Er gaat meer geld naar Den Haag, dan andersom. We hebben hier veel land in gebruik, en een van de moeilijkste gronden: we zitten dertig, veertig procent boven het slootpeil, en het is allemaal veen. Het is een schijntje van wat het Zuid-Hollands Landschap krijgt. We beheren ook grienden. Daar krijgen we geen subsidie voor.”
Hij betreurt het dat hij met het omzagen van bomen mogelijk zijn politieke partij heeft beschadigd. De Jong is sinds kort raadslid voor de SGP in Krimpenerwaard. Hij werd met veel voorkeurstemmen verkozen. ,,Dit was een actie van mij als verontruste melkveehouder en heeft niets met de SGP te maken. Maar als dit een negatieve weerslag heeft op mijn partij, moet ik misschien overwegen te stoppen als raadslid.” Voor SGP-fractievoorzitter Jan Verburg in Krimpenerwaard hoeft het zover niet te komen. ,,Ik begrijp de emoties van de boeren over het stikstofbeleid en dat ze daar tegen protesteren. Het was niet goed van Floor de Jong en anderen om het op deze manier te doen. Maar hij heeft zijn spijt betuigd en ik vind deze zaak niet ernstig genoeg om hem te vragen zich terug te trekken als raadslid.”
De landelijke fractie van de SGP wil niet nader ingaan op de kwestie, maar verwijst naar een tweet van Tweede Kamerlid Roelof Bisschop. Daarin beschrijft hij dat het aanrichten van schade de sympathie voor de boeren geen goed doet. Fractievoorzitter Ad Struijs van Pro Krimpenerwaard wil in ieder geval snel over deze zaak in debat met de gemeenteraad. ,,En daarbij dringen we erop aan dat Floor de Jong onmiddellijk vertrekt als raadslid. Voor iemand die moedwillig de natuur beschadigt, is geen plaats in onze gemeenteraad.”
Ook voorzitter Jaap Graveland van de Natuur- en vogelwerkgroep Krimpenerwaard (NVWK) heeft geen goed woord over voor de actie van de boeren. ,,En dit is ook nog eens gebeurd in het broedseizoen. Dat is absoluut verboden, omdat er misschien vogels in die wilgen zaten te broeden.”
De Partij voor de Dieren in Zuid-Holland heeft inmiddels schriftelijke vragen gesteld aan het provinciebestuur. De partij wil dat er indien mogelijk streng wordt opgetreden tegen de boeren die de bomen hebben omgehakt.
Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit wil niet ingaan op individuele gevallen. ,,We begrijpen de zorgen, boosheid en frustratie van boeren heel goed. Maar er zullen meer boeren blijven dan stoppen. Deze acties zijn niet de manier om met elkaar verder te komen in het proces.””
Inmiddels heeft Pro Krimpenerwaard de andere politieke partijen gevraagd om het actualiteitenverzoek over deze kwestie voor de komende raadsvergadering van 5 juli 2022 te steunen. Daarin besteden wij wij ook aandacht aan de gedragscode voor raadsleden. Deze zaak lijkt erg op de eerder ingediende klacht over een ander raadslid in 2019. In die zaak het volgende. Volgens voormalig burgemeester Cazemier en de meerderheid van de fractievoorzitters (SGP, CDA, PvdA, CU, VGBK, VVD, CU) zou het vermeende gedrag van actievoerder op gespannen voet staan met het functionele gedrag dat je van een raadslid mag verwachten. Op grond van het gelijkheidsbeginsel dienen dan ook klachten tegen Floor de Jong als radicale vernielzuchtige actievoerder van Farmers Defence Force gegrond verklaard te worden, omdat zijn provocerend ernstig verwijtbaar beschamend gedrag van actievoerder van Farmers Defence Force op gespannen voet staat met het functionele gedrag dat je van een raadslid mag verwachten. Ook Floor de Jong heeft als raadslid volgens voormalig burgemeester en volgens de meerderheid van fractievoorzitters (waaronder SGP) immers een voorbeeldfunctie.
Geef een reactie