Het college wil de gezonde kastanjebomen Lopikersingel/Wal in Schoonhoven kappen

Lopikersingel Schoonhoven

De gemeente heeft de omwonenden laten weten dat de gezonde kastanjebomen aan de Lopikersingel en Wal worden gekapt. Samen met de omwonenden probeert Pro Krimpenerwaard dit te voorkomen. Wij hebben hierover schriftelijke vragen gesteld. Hierna volgt het mooie artikel in het Algemeen Dagblad van de journalist Pieter van der Laan van 1 februari 2019 over deze treurige zaak. Wij stellen voor de zoveelste keer vast dat het college niets heeft met bomen en dat is een trieste constatering. Ook voegen wij het het bomenrapport toe dat in opdracht van de omwonenden door Paul van Otterloo PKS Boomverzorging is opgesteld. Trek zelf uw conclusie.  Geef uw mening door aan de gemeente als ook u de gezonde bomen wilt behouden! Rapport: lopikersingelschoonhoven

‘Kastanjes kunnen nog tien tot vijftien jaar mee’

Lopikersingel verrast door brief gemeente over kap

De Lopikersingel in Schoonhoven. Volgens de gemeente zijn de kastanjebomen aan de rechterkant ziek en moeten worden gekapt. De meeste bewoners willen de bomen behouden. FOTO PIM MUL

PIETER VAN DER LAAN

De kale kastanjebomen aan de Lopikersingel bieden in de winter geen fraai aanzicht, maar als de temperatuur straks stijgt en het groene blad deze reuzen bedekt, is dit één van de mooiste locaties van Schoonhoven.

Dat zullen Schoonhovenaren snel moeten vastleggen, want de monumentale bomen aan de huizenkant staan op de nominatie om te worden gekapt. Eentje heeft reeds op natuurlijke wijze het loodje gelegd. Tijdens een hevige storm in januari 2018 ving deze kastanjeboom op de kruising van de Lopikersingel en de Nassaukade opeens zoveel wind dat hij knapte en prompt op een woning terecht kwam.

Dat laatste wil de gemeente Krimpenerwaard niet nog eens laten gebeuren. De bewoners hebben een brief gekregen van wethouder Ria Boere, waarin de kap van negen risicobomen wordt aangekondigd. In een gesprek op 11 februari wil ze dat in een nader onderhoud met buurtbewoners uitleggen. Er heerst enige verdeeldheid over de aanpak. Van Louisa de Jong mag de knoeperd aan de overzijde van haar woning best worden geveld. ,,Mijn jongste dochter slaapt boven. Ik moet er niet aan denken dat ie een keer omkukelt.”

Tweede kans

Zij is echter de enige in de rij, die de gemeente ruim baan geeft. De anderen aanvaarden meer risico en geven de beeldbepalende bomen een tweede kans. ,,Mits de bomen gezond zijn. We zijn niet gek. Veiligheid gaat voor alles, maar de gemeente heeft ons met de brief pijnlijk verrast. We zouden volgens een ambtenaar eerst een gesprek hebben met de wethouder, voordat er actie zou worden ondernomen. Nu is er reeds een kapvergunning verstrekt en kunnen we haar slechts aanhoren”, zegt een verbolgen bewoonster.

De desbetreffende ambtenaar is in december vertrokken, weet Peer Strijbosch. Hij zet zich in voor het behoud van de majestueuze kastanjes. Strijbosch heeft anderhalf jaar geleden voor eigen rekening een gezondheidscheck laten uitvoeren door Van Otterloo van PKS Boomverzorging uit Malden.

,,De bomen waren in verminderde conditie, maar onderhoud biedt uitkomst. Ze kunnen nog minstens tien tot vijftien jaar mee. Na de bloedhete zomer van 2018 stonden ze er zelfs perfect bij. Er was indertijd een plan opgesteld, maar daar is niets mee gedaan. Er zijn inmiddels vier kanstanjes gekapt, maar van herplant is geen sprake.”

Het is volgens Strijbosch niet moeilijk de natuur een handje te helpen. ,,Met vangbekers en loklijm tegen de bladvretende mot en warmtebehandeling of compostthee kun je kastanjebloeding bestrijden. Dat moet de gemeente dan wel willen. In het begin konden we de lijm declareren. De samenwerking werd daarna troebel. Geen idee hoe dat is ontstaan. Kap voorkomen wordt een lastig verhaal.”

De kastanjes zijn erg kostbaar en veel bewoners zijn er aan gehecht. ,,Het duurt tientallen jaren voordat nieuwe bomen volwassen worden. Behoud is veel goedkoper. Dat heeft boomchirurg Paul van Otterloo aan ons laten doorschemeren.”

Ziek

De gemeente Krimpenerwaard heeft het rapport van PKS terzijde geschoven en gaat uit van de bevindingen van haar eigen deskundigen. ,,Zij stellen dat de bomen ziek zijn”, zei de wethouder in het laatste gesprek met Strijbosch.

Ad Struijs (Pro Krimpenerwaard) heeft het gemeentebestuur inmiddels schriftelijk om opheldering gevraagd.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.