Artikel in Algemeen Dagblad – Mooi Mekkerland
In het Algemeen Dagblad van 25 januari staat onder de kop “Ontheffing voor geiten van de baan – Provincie tegen uitbreiding” een artikel van de journalist PIETER VAN DER LAAN
“Geitenboerderij Mooi Mekkerland in Stolwijk krijgt hoogstwaarschijnlijk geen ontheffing van de provincie Zuid-Holland voor uitbreiding van zijn activiteiten. Het betreft met name de uitbreiding van het aantal geiten van 812 naar 2586 en de bouw van de geitenstal buiten het aangegeven bouwvlak. De gemeente Krimpenerwaard wil tot legalisering overgaan, maar stuit op grote bezwaren van omwonenden.
Gedeputeerde Staten (GS) hebben het provinciale belang van volksgezondheid afgezet tegen het belang van de ondernemer. De vorig jaar door de provincie afgekondigde geitenstop is daarbij doorslaggevend. Dat de ondernemer in 2016 twee aanvragen indiende doet volgens GS niet ter zake. “Beide aanvragen waren in strijd met ruimtelijke ordening en milieu.”
Burgemeester Roel Cazemier was op 20 december reeds op de hoogte van de provinciale afwijzing door gedeputeerde Han Weber. Die gaf aan dat hij niet bereid is om mee te werken aan legalisering. De provincie gaat ervan uit dat de gemeente handhavend zal optreden. “Wij zullen dat handhavingsproces nauwgezet volgen, maar zien nu geen aanleiding om maatregelen te treffen.”
Pro Krimpenerwaard meent dat de burgemeester belangrijke informatie heeft achtergehouden. “Daar wordt in het actualiteitendebat in de raadsvergadering van 29 januari zeker op teruggekomen”, zegt fractievoorzitter Ad Struijs. “Burgemeester Cazemier was op 20 december volledig op de hoogte van het standpunt van de provincie, maar blijkbaar vindt hij de volksgezondheid voor de inwoners van Stolwijk van minder belang. Cazemier wist dat er geen toestemming voor de uitbreiding van het aantal geiten zou worden gegeven.”
Volgens een woordvoerster van de gemeente Krimpenerwaard was het officiĆ«le standpunt van de provincie nog niet binnen. “De burgemeester kon daarom nog niets zeggen.”
Omwonenden zijn tevreden over de provinciale aanpak. Jan Sanders: “De gemeente zal nu moeten handhaven. Dat vragen wij al drie jaar.”
Gerben Verhoef, eigenaar van Mooi Mekkerland, noemt een drastische vermindering van het aantal geiten de nekslag voor zijn bedrijf. “Zover is het nog niet en ik hoop dat hier een oplossing voor komt. Niemand wil toch dat ik 1700 kerngezonde geiten ga ruimen?”
‘Vergunning bleef liggen’
Gerben Verhoef van Mooi Mekkerland zegt dat Krimpenerwaard zijn aanvragen nooit in behandeling heeft genomen, ook al voldeed hij aan de voorwaarden. “Voor mijn bedrijf is bij de provincie in 2015 een natuurbeschermingswetvergunning aangevraagd voor 3000 geiten en in 2016 is deze vergunning verleend. Die was noodzakelijk om verder te kunnen met de omgevingsvergunning. Die is dan ook in 2016 aangevraagd, maar nooit door de gemeente behandeld. Daar kan ik als boer niets aan veranderen.”
Hij verbaast zich niet over de klachten van geuroverlast. Mest ruik je altijd op het platteland. “In het ODMH-rapport staat dat de fijnstofbelasting op de omliggende woningen maximaal 19,29 microgram per kubieke meter bedraagt. Deze waarde ligt ruim onder de wettelijke grensnorm en de door de ggd gehanteerde toetsingswaarde.”
De toename van geurbelasting door 2512 geiten ten opzichte van 812 geiten is volgens Verhoef niet zodanig dat deze leidt tot een ernstig nadelig effect op de omgeving. “Het ODMH stelt dat op grond van de berekening deze norm niet wordt overschreden. Gelet op deze overwegingen kan worden uitgesloten dat de activiteiten bij Mooi Mekkerland grote nadelige gevolgen voor het milieu en omwonenden hebben.”
Reactie van Pro Krimpenerwaard: Wie eerst geen vergunning aanvraagt voor het houden van geiten en dus al jaren illegaal bezig is moet op de blaren zitten. De burgemeester moet nu onmiddellijk handhavend optreden en is feitelijk onder toezicht van de provincie geplaatst. De burgemeester had de raad via een raadsbrief na zijn gesprek van 20 december met de gedeputeerde moeten informeren. Hij heeft dat bewust achterwege gelaten. Dit is trouwens niet de eerste keer dat de burgemeester strijdig met zijn ambt handelt.
Geef een reactie