Rijkswaterstaat zegt nee tegen huizen aan de Lek – IHC-terrein
Het IHC terrein in Krimpen a/d Lek is een complex terrein met diverse havens en landtongen. Al meerdere keren is geprobeerd het verwaarloosde werfterrein om te vormen tot woonwijk. Het liep tot nu toe telkens spaak en dat dreigt weer te gebeuren met het recente plan van ontwikkelaar DBL. Rijkswaterstaat, beheerder van de rivieren in Nederland, wijst het voorstel voor 150 woningen aan de Lek af: ‘Rijkswaterstaat kan geen vergunning verlenen voor woningbouw op het voormalige IHC-terrein’, meldt een officiële brief, die het Algemeen Dagblad heeft ingezien. Klimaatverandering dwarsboomt buitendijks bouwen.
YVONNE KEUNEN van het Algemeen Dagblad schrijft het volgende:”De ligging buiten de dijk, aan een getijdenrivier waarin de waterstand op één dag drie tot vier meter kan schommelen, werd door de projectontwikkelaar weliswaar als een uitdaging gezien, maar zeker niet als onmogelijk. Vijftien jaar geleden deelde het Rijk die visie nog door het IHC-terrein aan te wijzen als een van de plekken in Nederlandse uiterwaarden waar geëxperimenteerd mocht worden met buitendijkse woningbouw.
Maar het klimaat verandert sneller dan gedacht en daarmee ook de ideeën over buitendijks bouwen. Met de overstromingen in Limburg vers in het geheugen, wil het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat vanaf 2025 geen nieuwe bebouwing meer toestaan aan de oevers van de grote rivieren. Ook de uiterwaarden van Krimpen aan de Lek zijn op een bijbehorende landkaart rood gekleurd.
Projectontwikkelaar Ard de Jong van DBL, die het terrein van IHC wil kopen op voorwaarde dat er kan worden gebouwd, zegt de brief van Rijkswaterstaat niet te kennen. Hij is echter niet verbaasd over de strekking.
,,Ik ben niet hoopvol gestemd”, zegt hij. ,,Wij hebben in juni ons plan gepresenteerd en normaal gesproken krijg je daar binnen drie maanden een reactie op. Het duurt nu wel erg lang, maar ik wacht af.”
De Jong zou het een ‘gemiste kans’ vinden als er niets met het IHC-terrein gebeurt. ,,Woningbouw op die plek is mogelijk, mits je je maar richt op de hogere delen die afgelopen honderd jaar niet zijn ondergelopen”, zegt
hij. ,,Wij willen met een kwalitatief goed plan met woningen, natuur en recreatie een ontoegankelijke plek aantrekkelijk maken voor het hele dorp. We merken ook dat daar draagvlak voor is. Veel mensen zouden dolgraag willen wonen op zo’n prachtige plek.”
De stichting Mooi Crempene, waarbij 600 bewoners uit het Lekdorp zijn aangesloten, is opgelucht dat Rijkswaterstaat buitendijks bouwen aan banden wil leggen. ,,Wij zijn niet tegen woningbouw, maar woningen neerzetten op deze plek is vragen om moeilijkheden”, vindt voorzitter Peter van der Graaf.
De stichting maakte daarom zelf een plan waarin het door de natuur ontstane ooibos wordt behouden en nieuwe recreatieve voorzieningen en 40 drijvende woningen worden toegevoegd.
,,Er zijn best andere plekken in het dorp waar je meer woningen kunt neerzetten, maar daarvoor moet je wel out of the box denken”, aldus de voorzitter. Hij verwijst naar een eerder geopperd plan van een initiatiefgroep voor een knarrenhof op de ijsbaan. ,,Die ijsbaan willen we natuurlijk niet kwijt, maar je zou hem kunnen verplaatsen naar het IHC-terrein, dat juist bedoeld is om af en toe onder water te lopen.”
De gemeente Krimpenerwaard laat desgevraagd weten dat het nog geen besluit heeft genomen over de plannen van ontwikkelcombinatie DBL. ,,De brief van Rijkswaterstaat wordt meegenomen in de afwegingen”, zegt de gemeente.”
Pro Krimpenerwaard ziet wel degelijk positieve punten in het plan van Mooi Crempene om ongeveer 40 drijvende woningen te bouwen. Dat is misschien wel voor meer vergelijkbare locaties de toekomst. Dan blijft de natuur behouden en wordt tegemoetgekomen aan de woningbehoefte, mits betaalbaar. Dit aantal is meer passend dat het aanvankelijke plan van de ontwikkelaar voor 250 woningen met verkeersontsluitingsproblemen op de dijk. Bovendien zou alle natuur verdwijnen.
Geef een reactie