VGBK wethouder Pannekoek teruggefloten!
Bewoners bezorgd over plannen voor zonnevelden in natuurgebied Krimpenerhout
Woensdagavond 4 september 2024 heeft er in het Cultuurhuis in Krimpen aan de Lek een drukbezochte informatiebijeenkomst plaatsgevonden over de mogelijke aanleg van zonnevelden in het natuurgebied Krimpenerhout. De gemeente Krimpenerwaard had de bijeenkomst georganiseerd om omwonenden en grondeigenaren te informeren over de plannen. Het doel was om meer duidelijkheid te verschaffen over de Regionale Energie Strategie (RES) en het ‘Programma Zon op Veld.’
Voor Krimpen aan de Lek is daarbij een stuk landbouwgrond vlakbij het elektriciteitsstation van Krimpen aan den IJssel aangewezen als potentiële locatie voor een zonneveld.
Tegenstand uit de zaal
De bewoners van Krimpen aan de Lek zien de plannen voor zonnevelden echter niet zitten en uitten tijdens de avond hun zorgen over de impact op het landschap en de leefomgeving. Een van de meest prangende vragen die aan wethouder duuzaamheid Wisja Pannekoek werd gesteld, was hoe het te verkopen valt dat sommige huishoudens hun zonnepanelen moeten uitschakelen omdat het stroomnet het niet aankan, terwijl er tegelijkertijd grote zonnevelden gepland worden.
Wethouder Pannekoek legde uit dat het beoogde gebied gunstig ligt vanwege de nabijheid van het transformatiestation in Krimpen aan den IJssel. De stroom van het zonneveld zou direct naar het hoogspanningsstation worden geleid en niet het gewone stroomnet belasten.
Vragen over invloed en bezwaar
Uit de zaal kwamen ook vragen over de mogelijkheid om de komst van de zonnevelden tegen te houden. “Kunnen wij als burgers hier nog bezwaar tegen maken?” vroeg een bezorgde omwonende. Wethouder Pannekoek benadrukte dat de gemeenteraad uiteindelijk de partij is die over de vergunningen beslist. “Als u van mening bent dat dit hier niet moet komen, dan moet u bij de gemeenteraad zijn,” legde hij uit.
Pro Krimpenerwaard is van mening dat de wethouder zijn boekje te buiten gaat. Hij handelt in strijd met de eerder aangenomen raadsmotie dat zon op land nu niet aan de orde is.
Pro Krimpenerwaard heeft de bijgesloten motie tijdens de raadsvergadering van 17 september 2024 ingediend die met 19 stemmen voor en 10 stemmen tegen is aangenomen.
Dat betekent dat de aanpak zon op agrarisch gebied wordt opgeschort en dat eerst, overeenkomstig de eerder aangenomen motie, een
omgevingsprogramma Zon op dak en andere alternatieven worden opgestart waarvan de uitkomst aan de raad wordt meegedeeld.
Geef een reactie