De collegialiteit van raadsleden in de gemeente Krimpenerwaard!

Pro Krimpenerwaard heeft voor de raadsvergadering van 1 november een actualiteitendebat aangevraagd, samen met PvdA-GroenLinks en Leefbaar Krimpenerwaard.

In het Reglement van orde staat in de toelichting hierover het volgende:”De media-aandacht voor de lokale politiek kan hiermee worden vergroot. In dit actualiteitendebat heeft de raad de mogelijkheid  over vooraf ingebrachte onderwerpen met de andere leden van de gemeenteraad het debat te voeren. De onderwerpen dienen actueel en van politieke en/of maatschappelijke belang te zijn. De voorzitter van de raad, de burgemeester, toetst dit, hierin geadviseerd door de griffier. Het actualiteitendebat moet door tenminste drie partijen worden aangevraagd. Hierdoor wordt een breder draagvlak gecreëerd.”

Aan de gestelde  voorwaarden wordt ruimschoots voldaan. Als een debat over de ernstig verontreinigde locatie “Bolderkade” In Ouderkerk aan de IJssel, waar tot op de dag van vandaag olie en overige schadelijke stoffen in de IJssel loopt is dat reden genoeg om met spoed het debat hierover te voeren. Goed dat in de raadsvergadering van 13 december ook dat debat wordt gevoerd, maar dat beperkt zich tot de aanpassing van het bestemmingsplan. De uitkomst van dat dit actualiteitendebat kan daarbij worden betrokken.

Pro Krimpenerwaard heeft voor dat debat alle collega raadsleden benaderd om het verzoek te ondersteunen en ook bij de bijeenkomst van verontruste inwoners in Ouderkerk aanwezig te zijn. Helaas geen reactie, behalve van de twee hiervoor genoemde partijen.

Tot verbazing van Pro Krimpenerwaard hebben wij het hierna afgedrukte bericht gekregen  van de fractievoorzitter van de VGBK:

“T.a.v. Griffie, college en gemeenteraad van de gemeente Krimpenerwaard, 28-10-2022,
Betreft: aangevraagd actualiteitendebat Bolderkade
Wij als politieke partijen hebben kennis genomen van het aangevraagde actualiteitendebat over de Bolderkade.
Dit onderwerp komt nog ter besluitvorming in de raad van 13 december. Naar onze mening voldoet de aanvraag daarom niet aan het vereiste “urgent” van ons reglement van orde. Dat het een onderwerp is dat bij partijen op verschillende manieren leeft is duidelijk, hiervoor biedt de reguliere besluitvorming voldoende ruimte.
Onderstaande partijen zijn dan ook van mening dat de discussie in de betreffende raadsvergadering waar het onderwerp op de agenda komt gevoerd kan worden. Daarom verzoeken wij de voorzitter van de raad om het actualiteitendebat van de raadsagenda van 1 november te halen. Namens CU, D66, Lokaal op 1, VVD, CDA, SGP en Gemeente Belang Krimpenerwaard.”

Het is onthutsend te moeten ervaren hoe collega raadsleden met elkaar omgaan. Dit voorspelt weinig goeds voor de toekomst. Pro Krimpenerwaard is een partij die zijn volksvertegenwoordigende rol zo goed mogelijk uitvoert. Wij houden ons niet bezig met onderling gedoe. Als een politieke partij vindt dat een zaak aan de orde moet worden gesteld staan wij vooraan om dat te steunen. Wie zijn wij eigenlijk om andere partijen tegen te werken.

Samenvattend: Pro Krimpenerwaard vindt het stuitend wat hier in de gemeenteraad speelt. Dat zie je ook terug in de extreem vele zaken die bij de rechter liggen en de vele bezwaar- en beroepsschriften. Inwoners vinden dat zij niet gehoord worden. Het lijkt Pro Krimpenerwaard belangrijker om dit “gezamenlijk” op te pakken dan elkaar tegen te werken. Wat willen die partijen daarmee bereiken?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.