Het actualiteitendebat over de vervuilde locatie De Bolderkade is niet doorgegaan

foto d.d. 29 oktober 2022

In de raadsvergadering van 1 november 2022 is het actualiteitendebat over de zwaar vervuilde locatie De Bolderkade in Ouderkerk a/d IJssel niet doorgegaan. Het debat was door Pro Krimpenerwaard aangevraagd en daarin gesteund door PvdA-Groenlinks en Leefbaar Krimpenerwaard. Deze laatste partij trok zijn steun onverwacht in, omdat dit onderwerp ook in de raad van 1 december wordt besproken. Daardoor voldeed de aanvraag niet aan het “Reglement van Orde voor de gemeenteraad. Ten minste 3 partijen moeten zo’n aanvraag indienen. Pro Krimpenerwaard betreurt deze gang van zaken. Afspraken zijn voor ons ook echte afspraken.

Pro Krimpenerwaard heeft daarop in de raadsvergadering van 1 november een aangepaste motie ingediend met een de inleidende tekst die hierna wordt afgedrukt:” De uitkomst van het actualiteitendebat had meegenomen kunnen worden voor de raadsvergadering van 13 december. Wij moeten ons realiseren dat deze buitendijkse zelling in het verleden is opgehoogd met sterk verontreinigend materiaal. Later is het terrein in gebruik als olieopslagplaats. De bodem is verontreinigd geraakt met metalen, PAK, asbest, olie, aromaten en VOCI. Er is volgens de deskundigen sprake van ernstige bodemverontreiniging in de zwaarste categorie. Vergelijkbaar met de zware verontreinigingen in Lekkerkerk en Gouderak. Laat u niet in slaap sussen door de deskundigen en de wethouder.

Zij komen niet op voor het gemeenschapsbelang maar zetten het eigen financiële belang voorop.  Opvallend punt was nog de afwezigheid van de portefeuillehouder, wethouder  Boere (VVD). Dit werd door de burgemeester (VVD) niet toegelicht. Bij de behandeling van dit agendapunt werd het Pro Krimpenerwaard door de raad niet toegestaan om beeldmateriaal van de vervuiling te tonen. Een van de vele films over de uitstroom van olie e.d. van 29 oktober 2022 wordt hier weergegeven.

De motie van pro Krimpenerwaard: M22-052 PK, Bestemmingsplan Bolderkade, Ouderkerk ad IJssel.docx (aangepast)

Deze motie werd gesteund door: Pro Krimpenerwaard – PvdA-GroenLinks – Lokaal op 1 – Leefbaar Krimpenerwaard. In deze motie ging het om het ophalen van informatie nodig voor de besluitvorming in de raad van 13 december. Het is onthutsend te moeten vaststellen dat de andere partijen geen behoefte hadden aan die informatie.  Deze partijen zijn straks mede verantwoordelijk voor de onverantwoorde bouw van appartementen op deze vervuilde locatie. Zij hebben niets geleerd van het debacle Lekkerkerk en Gouderak. Ook later kan de gemeente hierop worden aangesproken, omdat de ernst vervuiling zwaar wordt onderschat. Wij sluiten niet uit dat later schadeclaims tegen de gemeente worden ingediend.  Dat kan dan fors in de papieren lopen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.