Pro Krimpenerwaard zou mogelijk de geheimhoudingsplicht hebben geschonden
Pro Krimpenerwaard heeft na de raadsvergadering van 8 maart 2022 een artikel geschreven met de titel “Belangrijke informatie voor de onteigende boeren achtergehouden!”. Als volksvertegenwoordigers van Pro Krimpenerwaard staan we nog steeds pal achter dit artikel. Het kan niet zo zijn dat de raad op verzoek van het college besluit deze belangrijke financiĆ«le informatie onder de pet te houden. De boeren die in de onteigeningsprocedure zitten of waarvan de procedure is afgerond worden misschien wel financieel benadeeld door dit geheimhoudingsbesluit.
Pro Krimpenerwaard is volksvertegenwoordiger namens inwoners en wij zullen nooit accepteren dat belangrijke informatie wordt weggemoffeld louter om het financieel belang voor de gemeente of gemaakte fouten door raad en college.
Op 12 maart hebben wij een nieuw artikel geschreven over ons voornemen in de raad een motie in te dienen over deze kwestie. Die motie is een maand later ingediend en helaas niet door de andere partijen gesteund.
Deze hele kwestie is voor het college aanleiding geweest om ons optreden aan te merken als mogelijke schending van de geheimhouding en vervolgens doorgezonden naar OM. Pro Krimpenerwaard heeft hierover niets meer vernomen en dat is voor ons reden hierover raadsvragen te stellen. Dat heeft het Algemeen Dagblad opgepikt en op 19 oktober het onderstaand artikel geschreven.
‘Aangifte om schending geheimhoudingsplicht’
Pro Krimpenerwaard brengt kwestie zelf naar buiten
Ad Struijs. FOTO PIM MUL
De gemeente Krimpenerwaard heeft aangifte gedaan tegen de lokale politieke partij Pro Krimpenerwaard wegens het communiceren over geheime informatie.
MAARTEN MOLENAAR
Dat stelt fractievoorzitter Ad Struijs van Pro Krimpenerwaard, die met drie zetels in de gemeenteraad zit. Volgens hem gaat de zaak over de hoogte van een financiƫle vergoeding voor boeren die onteigend worden.
Dit zou eerder dit jaar aan de orde geweest zijn tijdens een besloten deel van een raadsvergadering. Reden voor de aangifte door het college van burgemeester en wethouders bij het Openbaar Ministerie (OM) is volgens Struijs dat Pro Krimpenerwaard hier desondanks wel over heeft gecommuniceerd, wat in strijd zou zijn met de geheimhoudingsplicht van raadsleden. ,,Maar daar ben ik het niet mee eens.”
De gemeente Krimpenerwaard wil niets zeggen over deze zaak.
Struijs erkent dat hij buiten de besloten raadsvergadering heeft benoemd dat de gemeente in zijn ogen belangrijke informatie heeft achtergehouden voor onteigende boeren, maar hij heeft volgens hem niet gezegd om welke bedragen het precies gaat. ,,Ik heb de vertrouwelijkheid niet doorbroken, maar ik heb wel op het randje geacteerd.”
De fractievoorzitter van Pro Krimpenerwaard kan en wil wegens de geheimhoudingsplicht niet te veel in details treden, maar het ging volgens hem in grote lijnen om het volgende: ,,De boeren in kwestie werden onteigend. En wat bleek: ze zouden misschien een grotere vergoeding kunnen krijgen als ze op de hoogte waren van informatie die wij in het geheim hadden gekregen. Ik vond dat de boeren recht hadden op die informatie en daar heb ik een punt van gemaakt. Meer kan ik er niet over zeggen.”
Oordeel
De aangifte is gedaan in april. Struijs heeft er volgens hem daarna niets meer over gehoord, niet van de gemeente en ook niet van het Openbaar Ministerie (OM). Hij heeft daar nu zelf schriftelijke raadsvragen over gesteld aan het college van burgemeester en wethouders van Krimpenerwaard. ,,Ik vind dat ons niets te verwijten valt, maar ik ben wel heel benieuwd naar het oordeel van het OM.”
Landelijk wordt nu veel gesproken over de mogelijke onteigening van boeren in het kader van het bestrijden van het stikstofprobleem, maar in de Krimpenerwaard speelt dit al veel langer.
Dat heeft te maken met de aanleg van een groot natuurgebied van 2250 hectare in deze regio. Boeren in deze zone krijgen het aanbod land te verkopen of hun bedrijfsvoering aan te passen. Wie dit niet kan of wil, krijgt te maken met onteigening. Sommige hierbij betrokken boeren vinden dat ze veel te weinig geld krijgen geboden voor hun eigendom en verzetten zich tot het uiterste.
Het komt vaker voor dat een gemeente aangifte tegen een partij of raadsleden doet wegens het schenden van de geheimhoudingsplicht.
Dat gebeurde recent bijvoorbeeld nog in Woerden met de (ex)-raadsleden Wilma de Mooij en Reem Bakker. Zij zouden vertrouwelijke stukken over vermeend grensoverschrijdend gedrag bij werkverschaffer Ferm Werk in de openbaarheid hebben gebracht.
Celstraf
Na een aangifte bij het Openbaar Ministerie bekijkt een officier van justitie of de melding van het schenden van de geheimhoudingsplicht terecht is. Vervolging kan leiden tot een celstraf van maximaal een jaar, een geldboete of een taakstraf.
De gemeente Krimpenerwaard stelt in een reactie op vragen van het AD over deze zaak: ,,Wij doen in beginsel geen mededelingen over al dan niet gedane strafrechtelijke aangiften.”
Het Openbaar Ministerie in Den Haag kwam gisteren evenmin met een inhoudelijke reactie.”
Geef een reactie