Fraudeonderzoek Vlist stopgezet kopt het Algemeen Dagblad

Voormalig gemeentehuis van de gemeente Vlist in Stolwijk

Pro Krimpenerwaard heeft op 12 september 2022 raadsvragen gesteld over de stand van zaken over het verloop van het corruptieonderzoek bij de voormalige gemeente Vlist. Dat ging om een bedrag van miljoenen en had betrekking op dubieuze aanbestedingen door een of meerdere ambtenaren, al dan niet met medeweten van het gemeentebestuur. De voormalige bestuurders zijn daarin nooit gehoord. Wij hebben daarop aangedrongen maar de politieke betrokkenheid maakte volgens het college geen onderdeel uit van het onderzoek. Zij gingen dus vrijuit. Dat is volgens Pro Krimpenerwaard heel bijzonder.

Na het onafhankelijk extern onderzoek heeft het college die uitkomst voorgelegd aan het OM. Daarna bleef het stil. Dat is voor Pro Krimpenerwaard aanleiding geweest om het college te vragen naar de stand van zaken. Op verzoek van de gemeente hebben wij de raadsvragen van september aangehouden omdat het college binnen een week met een raadsinformatiebrief zou komen. Het colege heeft zich niet daaraan gehouden. Daarop hebben onze raadsvragen eind september alsnog gesteld. Dat was voor het Algemeen Dagblad reden om nader onderzoek in te stellen en zelf het OM te bellen. Een en ander is door de journalist op papier gezet en het artikel wordt hierna afgedrukt. Pro Krimpenerwaard vraagt zich af of het college ook over die informatie beschikte en waarom de raad dan niet tijdig is geïnformeerd.

“Fraudeonderzoek Vlist stopgezet

OM: Te weinig aanknopingspunten

Het onderzoek naar vermeende fraude en corruptie in de voormalige gemeente Vlist (nu Krimpenerwaard) is stopgezet.

MAARTEN MOLENAAR

Volgens het Openbaar Ministerie (OM) is de zaak op basis van de beschikbare informatie niet rond te krijgen.

Woordvoerder Vincent Veenman van het OM stelt dat de afgelopen tijd diverse mensen zijn verhoord door de Rijksrecherche en dat ook is geprobeerd schriftelijk bewijs te verzamelen. Dat heeft niet geleid tot voldoende munitie voor een rechtszaak.

Groot probleem is volgens Veenman dat de eventuele misstanden al bijna tien jaar geleden plaatsvonden. ,,Dat maakt het erg ingewikkeld.”

Aanleiding voor het onderzoek was een brief, die een anonieme klokkenluider vorig jaar stuurde naar alle raadsleden van Krimpenerwaard. Daarin stond dat er is gefraudeerd bij bouwprojecten. Dit zou hebben gespeeld rond 2013, kort voor de gemeente Vlist opging in Krimpenerwaard.

In totaal zou meer dan 20 miljoen euro zijn gemoeid met de misstanden, waarbij twee toenmalige gemeentelijke projectleiders, enkele adviesbureaus en een aannemer onder een hoedje zouden hebben gespeeld bij het verstrekken en verkrijgen van grote projecten.

Gewist

De gemeente Krimpenerwaard schakelde vervolgens Onderzoeksbureau Strated Consulting in. Die concludeerde dat er in elk geval sprake was van belangenverstrengeling en schijnconstructies en dat er mogelijk ook onrechtmatige inkomsten waren voor de betrokken partijen.

Burgemeester en wethouders van Krimpenerwaard deden vervolgens aangifte bij het Openbaar Ministerie (OM), in de hoop dat er bewijs van misstanden op tafel zou komen en een mogelijke veroordeling zou leiden tot compensatie van eventueel financieel nadeel in die periode.

Volgens OM-woordvoerder Vincent Veenman is dat bewijs echter niet gevonden. ,,Omdat het al zo lang geleden is, zijn bewaartermijnen van telecomdata verstreken en mailwisselingen gewist, evenals bankgegevens. Ook de gemeente beschikte maar mondjesmaat over schriftelijke stukken uit die tijd en de stukken die er waren, bevatten onvoldoende bewijs.”

Mogelijkheden

Bij elkaar betekent dat volgens hem dat er geen realistische aanknopingspunten meer zijn voor het verzamelen van concreet bewijs. ,,Daarom heeft het OM besloten het onderzoek stop te zetten.”

Fractievoorzitter Ad Struijs van Pro Krimpenerwaard wil dat de conclusie van het Openbaar Ministerie binnenkort in de gemeenteraad wordt besproken.

Struijs: ,,Dan kunnen we bepalen of er verder nog mogelijkheden zijn om wat met deze zaak te doen. Ik heb ook het idee dat het archief uit die periode niet op orde is, als het OM zegt dat de gemeente maar mondjesmaat over schriftelijke stukken uit die tijd beschikte.”

Voor Pro Krimpenerwaard lijkt het erop dat het  gemeentebestuur van de voormalige gemeente Vlist alle tijd had om de sporen te wissen. Pro Krimpenerwaard wil dat toenmalige raads- en collegeleden alsnog worden gehoord.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.