Potverteren
De nieuwe coalitie, bestaande uit 6 wethouders, heeft zijn eerste begroting 2020-2023 aangeboden. Voor het eerst is deze niet sluitend. In 2022 € 1.687.000, – en in 2023 € 2.023.000, – negatief. Wethouder Boere (VVD) maakte tijdens de presentatie wat vreugdesprongetjes en zei dat dit een bewuste keuze is van het college. Een bestuur in verwarring.
Pro Krimpenerwaard ziet de toekomst somber in. Wij moeten een stevige ambitie hebben met betrekking tot o.a. de energietransitie, veiligheid, dierenwelzijn en de bestrijding van armoede.
Er is nog steeds grote onzekerheid over de Jeugdzorg. Zowel financieel maar ook m.b.t. de wachtlijsten. Hierop mag niet worden bezuinigd.
De woonlasten stijgen met 2,5 % door verhoging van de ozb en een forse toename van de afvalstoffenheffing, die maar ten dele wordt gecompenseerd door een (wonderlijke) verlaging van de rioolrechten. De gemeente staat hiermee op plaats 301 van de 380 gemeenten. Ook dit jaar stemmen wij tegen de lastenverhoging. Waarom moeten onze inwoners meer belasting betalen dan de gemiddelde Nederlander?
Het verhaal is nog veel somberder. De algemene reserve vrij vermogen is vanaf het eerste jaar van de herindeling (2015) van ruim 22 miljoen afgenomen tot een schamele 5,5 miljoen in 2023. Dit is potverteren. Een fraaie prestatie van de VVD-wethouder Boere.
Wij blijven van mening dat de gemeente te veel wethouders heeft, zelfs meer dan de grotere nabuurgemeente Gouda. Wij kunnen jaarlijks 1/4 miljoen besparen door afscheid te nemen van twee wethouders. Minder inhuur van extern personeel en minder juridische procedures bespaart jaarlijks nogmaals 1 miljoen. Fatsoenlijk besturen i.p.v. achterkamertjes politiek.
Kijk naar het algemeen belang in plaats van het eigen belang. Het gemeentebestuur moet dienstig zijn aan de inwoners. Bestrijdt illegale zaken in plaats van het daarvoor opnemen, zoals bij MooiMekkerland te Stolwijk. Het college stelt zelfs beroep in bij de rechtbank tegen de uitspraak van de provincie. Dat college besluit wordt uit de openbare besluitenlijst gelaten. Waarom? Wat mag de gemeenteraad niet weten? De provincie gaat wel voor het algemene belang, de gezondheid van zijn inwoners.
Bouwen, bouwen en nogmaals bouwen zeggen het college en de gemeenteraad. De praktijk is anders. Op bijvoorbeeld de voormalige locatie in Vlist komen o.a. 2 vrije woningen van ieder 1000 m3. Daar kunnen heel wat sociale huur- of koopwoningen worden gebouwd. Zoveel bouwlocatie heeft de gemeente niet. Hier wordt niet voor de eigen inwoners gebouwd. Wij hoeven geen enquête te houden onder de inwoners om vast te stellen dat er vooral behoefte is aan lager geprijsde woningen. Dat zit bij ons tussen de oren en vervolgens zullen wij in de raadsvergadering van 5 november aan de raad vragen ons standpunt te steunen. Geen goedkope praatjes, maar doen!
Geef een reactie