Rechter verbiedt jacht op knobbelzwanen
Rechter verbiedt jacht op knobbelzwanen
Met deze uitspraak is volgens Pro Krimpenerwaard de werking van het rapport “Knobbelzwanen in de Krimpenerwaard” van Terlouw en de jagers per direct opgeschort en heeft het rapport geen enkele rechtskracht meer voor zover dat het dit überhaupt al heeft, want talloze feiten tonen aan dat het rapport aantoonbaar volstrekt ondeugdelijk is waarmee circa € 14.000,– gemeenschapsgeld over de balk is gesmeten! Geld dat ten behoeve aan de verbetering van het dierenwelzijn besteed had moeten worden. Bijvoorbeeld door het aanstellen van een groene Boa voor de controle en handhaving van de Wet Natuurbescherming & controle op jagers tijdens het doden van dieren in het veld waarbij iedere week weer aantoonbaar strafbare feiten en misstanden plaats vinden zonder enige controle door de Politie Krimpenerwaard en de Omgevingsdienst Zuid Holland Zuid.
Bovendien zou het de burgemeester sieren als hij de kwaliteiten van de opsteller van het rapport nader wil onderzoeken. Hij heeft een niet door feiten onderbouwd rapport gepresenteerd. Dat nemen wij hem en de opdrachtgever, de burgemeester, kwalijk
Pro Krimpenerwaard zal de burgemeester verzoeken het rapport “Knobbelzwanen in de Krimpenerwaard” in te trekken.
In het Algemeen Dagblad van 15 oktober 2019 staat het volledige artikel, dat hierna wordt afgedrukt.
“De jacht op knobbelzwanen is niet langer toegestaan in de provincie Zuid-Holland. In ieder geval niet totdat natuurorganisaties en het provinciebestuur hun inhoudelijke geschillen over zwanen definitief hebben beslecht.
Dat is de uitkomst van een nieuw kort geding dat Stichting Dierenradar – van zwanenbeschermster Saskia van Rooy uit Stolwijk – en de Faunabescherming aanspanden tegen Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland.
Die gaf jagers bepaalde delen van het jaar toestemming voor het doden en vangen van knobbelzwanen, ter voorkoming van schade aan akkers en weilanden. Eind november vorig jaar haalde de Haagse rechter daar in een eerste kort geding al een streep door. Onvoldoende zou vaststaan wat de schade was.
Daarop wijzigde Zuid-Holland het zogenoemde faunabeheerplan voor de knobbelzwaan op enkele punten, waaronder dat het gebruik van messen niet is toegestaan, net als de jacht voor zonsopgang en na zonsondergang. Dat plan maakte het afschieten van zwanen mogelijk per 1 oktober dit jaar.
Nu bepaalt de rechtbank dat afschieten niet mag totdat uitspraak is gedaan in een bodemprocedure. Belangrijke rol in de voorlopige beslissing speelt de zeldzame, beschermde kleine zwaan. In het faunabeheerplan staan volgens de rechter alleen maatregelen ten aanzien van de ‘gewone’ knobbelzwaan, die lijkt op de kleine zwaan.
Verstoring
Bovendien is het ‘reëel’, zo zegt de rechter, dat de kleine zwaan zich mogelijk in groepen knobbelzwanen bevindt. ‘Niet is gebleken dat Gedeputeerde Staten van de provincie Zuid-Holland op enigerlei wijze maatregelen hebben getroffen om opzettelijke verstoring van de kleine zwaan te voorkomen’. Daardoor bestaat volgens de rechtbank de kans, dat ook kleine zwanen worden afgeschoten.
Gedeputeerde Staten waren gisteren nog niet in de gelegenheid om te reageren. De Faunabeheereenheid was onbereikbaar voor commentaar.”
Geef een reactie