De kwaliteit van Veilig Thuis is onvoldoende
Veilig Thuis (AMHK) Midden Holland (daar valt de gemeente Krimpenerwaard onder) is het advies- en meldpunt voor huiselijk geweld en kindermishandeling. Veilig Thuis speelt als expertisecentrum een cruciale rol in de zorg voor een veilige omgeving voor kinderen en voor kwetsbare volwassenen en ouderen in afhankelijkheidsrelaties. Een goed functionerende en stabiele Veilig Thuis organisatie is een essentieel onderdeel binnen de zorgketen in gemeenten. Uit het inspectierapport Veilig Thuis 2017 blijkt dat de inspecties concluderen dat de kwaliteit van Veilig Thuis Hollands Midden onvoldoende is. De verantwoordelijke gemeenten en Veilig Thuis hebben onvoldoende gedaan om wachtlijsten te voorkomen en bestaande weg te werken. Dit geeft grote risico’s op het gebied van veiligheid. Veilig Thuis scoort onvoldoende op de volgende onderdelen: het nemen van verantwoordelijkheid voor veiligheid bij meldingen; monitoren van meldingen; onderzoeken van de achtergrond; gesprekken met en het zien van de kinderen en het vastleggen van onderzoek. Pro Krimpenerwaard vindt de uitkomst van het rapport schokkend. Zeker tegen de achtergrond van deze kwetsbare doelgroep. Om te voldoen aan de kritiekpunten van de inspecties heeft Veilig Thuis een verbeterplan opgesteld. In de gemeenteraadsvergadering van 6 juni worden wij door het college geïnformeerd. Onverantwoord laat vinden wij. Bovendien heeft wethouder Sleeuwenhoek (VGBK) ons niet tijdig geïnformeerd (ook niet vertrouwelijk), terwijl intussen diverse commissievergaderingen zijn afgelast. Pro Krimpenerwaard wil deze zaak op 9 mei in de raad bespreken.
Wij hebben de volgende vragen gesteld:
- Waarom heeft wethouder Sleeuwenhoek ons niet tijdig geïnformeerd?
- Op welk moment was de wethouder op de hoogte van de wachtlijsten (nieuwe en bestaande) en welke maatregelen zijn toen genomen op die weg te werken in het belang van de veiligheid van de doelgroep? Is toen de raad hiervan in kennis gesteld?
- Welke stappen worden per omgaande genomen om de veiligheid van de doelgroep te garanderen en tot een optimale organisatie Veilig Thuis te komen?
- Hoe groot is de rijksbijdrage voor dit beleidsterrein en is dat bedrag toereikend? Zo nee, hoeveel eigen middelen worden hieraan besteed?
Geef een reactie