Verziekte bestuurscultuur en de positie van Pro Krimpenerwaard

De gemeenteraad

Zaterdagochtend was op RTV Krimpenerwaard een debat tussen Jan Verburg, SGP, en Bart van Ree, PvdA-GL, onder leiding van Jos Huizinga. Op een gegeven moment werd het onderwerp 10 jaar gemeente Krimpenerwaard aangesneden. Per 1 januari 2015 zijn de 5 voormalige gemeenten gefuseerd tot één gemeente Krimpenerwaard. Hij wilde een soort evaluatie van die periode. Dat deel van de radio-uitzending wordt bijgevoegd. Het ging, tot onze verrassing, al snel over het optreden van Pro Krimpenerwaard in die periode. Jan Verburg beschuldigde Pro Krimpenerwaard van het scheppen van chaos en teveel een eigen visie uit te dragen. Wij zouden de onderlinge verhoudingen verstoren. Onze partij zou niet bijdragen aan eenheid van optreden naar buiten toe. O.a. door de kwestie van geheimhouding door te spelen naar de pers. De gemeente wordt zo negatief in beeld gebracht. Ook beschuldigde hij Pro Krimpenerwaard ervan dat wij in de eerste raadsvergadering van de nieuwe burgemeester tegen hem een motie van wantrouwen zou hebben ingediend. Dat is een pertinent onjuistheid. Wij hadden een motie van afkeuring in de binnenzak zitten om in te dienen, maar daar uiteindelijk van afgezien. Aanleiding was het besluit van de raad om de discussie over de locatie voor de scheve huisjes, voor overlastgevers, in het geheim te houden. Vervolgens was hij van mening dat door het optreden van Pro Krimpenerwaard de positie van de gemeente in regioverband geen goed heeft gedaan. De rol van de gemeente is daardoor ernstig verzwakt. Zelfs de interviewer vond dit een ernstige beschuldiging.

Dit is natuurlijk een verkeerde voorstelling van zaken. Pro Krimpenerwaard is gestart met één krappe zetel. Die is vervolgens uitgebouwd, door hard werken en voor de inwoners klaar te staan, naar bijna 4 raadszetels van de 31. Ieder redelijk denkend mens komt dan toch tot de conclusie dat er andere oorzaken moeten zijn die het zwakke bestuur van de gemeente Krimpenerwaard moeten verklaren. Wij noemen er een paar: de bestuurscultuur is verziekt (hierna volgt het rapport daarover), er wordt gestuurd op macht, geheimhouding, beschermen eigen wethouders, geen dualisme, negeren van inwoners, niet willen herstellen van fouten, etc. Pro Krimpenerwaard doet er alles aan om de dorpscultuur te doorbreken. Dit is geen rem op het huidige bestuur maar moet gezien worden als echt fundament om te willen verbeteren en een stevige rol te kunnen spelen in de regio. Pro Krimpenerwaard neemt zijn verantwoordelijkheid en heeft vanaf het begin gepleit voor vakwethouders en een raadsbreed gesteund college. Wij zijn het geneuzel in de raad meer dan zat en willen vooruit in het belang van de inwoners. Een deel van de bezuinigingen vloeit voort uit slecht bestuur.

Bijgesloten de onlangs vrijgegeven beknopte versie van het rapport over de verziekte bestuurscultuur. Pro Krimpenerwaard wordt volledig vrijgepleit en andere oorzaken worden benoemd. De aanleiding van dit rapport is/was de verziekte bestuurscultuur. U kunt dit zelf lezen.Wij hebben er voor gepleit om de uitgebreide versie openbaar te maken. Maar dat is helaas niet gelukt. Dan wordt pas echt duidelijk hoe verziekt de bestuurscultuur is. Uiterst merkwaardig dat de burgemeester in zijn evaluatie van zijn eerste jaar doet alsof er niets aan de hand is.

Wij zijn deel van het openbaar bestuur en wij zijn als volksvertegenwoordigers gekozen om zowel het beleid te bepalen als het college te controleren. Dat zijn de hoofdtaken volgens de wet.  Als we ons steeds bedienen van het middel geheimhouding, niet gesteund door de Wet Open Overheid, dan zullen we niet aan verantwoord bestuur toekomen.

Verkorte versie rapportage COOP-team 16-01-2025

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.