De geloofwaardigheid in de politiek krijgt een knauw door het optreden van de VGBK en De Waard18

Wisja Pannekoek, eerst raadslid van de VGBK, daarna verder gegaan als Waard18 en vervolgens weer opgegaan in de VGBK.

Per 1 juni maakt Wisja Pannekoek opnieuw deel uit van de fractie Gemeente Belang Krimpenerwaard, de eenmansfractie Waard18 stopt daardoor.

In het persbericht van VGBK en De Waard 18 staat het volgende: “Per 1 juni maakt Pannekoek opnieuw deel uit van de fractie Gemeente Belang Krimpenerwaard, de eenmansfractie Waard18 stopt daardoor. Er zijn afgelopen weken met positief resultaat gesprekken gevoerd om de eerder ontstane breuk te herstellen. Er zijn daarbij geen noemenswaardige verschillen tussen Gemeente Belang Krimpenerwaard en Waard18 naar voren gekomen. De grootse raadsfractie van de gemeente Krimpenerwaard komt daarmee weer op 7 zetels uit. “Op verzoek van Waard18 zijn we bij elkaar gekomen om te praten over een eventuele nieuwe samenwerking” vult Pannekoek aan. Pannekoek vertrok door een fundamenteel meningsverschil over gecentreerde woningbouw bij Krimpen a/d Lek in oktober 2018. Beide partijen geven aan dat het dossier van woningbouw gekoppeld aan een 2e oeververbinding op dit moment niet meer speelt. Pannekoek: ”Na 2,5 jaar als eenmansfractie kwam ik tot de conclusie dat er inhoudelijk nauwelijks verschil is tussen mijn eigen inbreng en die van Gemeente Belang Krimpenerwaard. Zeker nu er is gekozen voor een goede spreiding van nieuwe woningen over de hele gemeente Krimpenerwaard”. Pannekoek miste ook het overleg met zijn voormalige Gemeente Belang Krimpenerwaard collega’s. Met een groep mensen kom je tot een betere afweging.  “In het kader van de bestuurlijke vernieuwing is het goed om ook naar jezelf te kijken geeft Waard18 aan.”

Pro Krimpenerwaard heeft op grond van de, zogenaamde, bestuurlijke vernieuwing besloten hierop te reageren. Wij hebben altijd aangegeven dat de breuk tussen de heer Pannekoek en VGBK niet lag in de besluitvorming over de extra oeververbinding tussen Krimpen a/d Lek/Ridderkerk en de uitspraak van wethouder Boere dat er 10.000 woningen als compensatie in de Krimpenerwaard (Krimpen a/d Lek) zouden worden gebouwd voor de regio Rotterdam.  De heer Pannekoek voelde zich gepasseerd voor het wethouderschap, toen wethouder de Wit de plaats innam van mevrouw Blok, toenmalig wethouder van o.a. Ruimtelijke Ordening. Door zijn optreden verloor de coalitie zijn meerheid en werd professor Elzinga ingevlogen om een nieuwe coalitie te smeden. Dat is gelukt door de toevoeging van Lokaal op 1. Een zesde wethouder werd aangesteld. Die wethouder is door het college eind 2020 afgeserveerd en de coalitiepartijen gingen als een minderheidscoalitie verder. De gemeenschap heeft door het optreden van de heer Pannekoek flink in de buidel moeten tasten. De schade is minstens € 1/2 miljoen. Salaris zesde wethouder, kosten nieuwe coalitievorming, het college was maanden  “demissionair” en de imagoschade was groot. Ook D66 liep in die periode averij op, door het vertrek van de fractievoorzitter en 2 commissieleden.

De VGBK en de heer Pannekoek weten ook dat de extra oeververbinding nog steeds op de politieke agenda staat.  Maar er is iets anders veranderd. Wethouder Sleeuwenhoek verlaat in juli/augustus 2020 de gemeente en gaat naar Noord-Limburg. Zij zal naar verwachting deze raadsperiode wethouder blijven. Er komt na de gemeenteraadsverkiezingen wel een wethouderszetel vacant. En ja hoor, daar hebben we de heer Pannekoek. Dat hij verklaart hiervoor niet beschikbaar te zijn zullen we dan wel zien. Erg geloofwaardig is het niet.

Hier is dus geen sprake van bestuurlijke vernieuwing maar van politieke ongeloofwaardigheid. Pro Krimpenerwaard betreurt deze gang van zaken. Het vertrouwen in de politiek neemt ook in deze gemeente niet toe. De kiezer heeft het laatste woord!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.