Bodemsanering Zelling Avia-terrein/Bolderkade – Ouderkerk a/d IJssel

Terrein is sterk verontreinigd met stort materiaal en pure minerale olie

In de commissievergadering van 25 mei 2021 is het voorstel van het college besproken om het stedebouwkundig plan voor het project Bolderkade in Ouderkerk vast te stellen en kennis te nemen van de beoordeling van het ODMH (Omgevingsdienst Midden-Holland) van het verificatieonderzoek van de bodemkwaliteit van het projectgebied Bolderkade. Het Avia-terrein is voorheen in gebruik geweest als olieopslagplaats waar ondergrondse en bovengrondse opslagtanks waren opgesteld. De grond is in 2014/2015 gesaneerd. In 2020/2021 hebben aanvullende oeversaneringen plaatsgevonden. Maar nog steeds is goed te zien hoeveel vervuiling er nog aanwezig is op het terrein. Pro Krimpenerwaard is voorstander van een second opinion, omdat het hier een ernstig vervuild terrein betreft dat geschikt gemaakt wordt voor woningbouw en omdat de ODMH geen onafhankelijke instantie is. De wethouder vindt dat je vertrouwen moet hebben in instanties en vraagt zich af wie dan dat heronderzoek moet uitvoeren.

De vraag waarop de raad antwoord moet geven is de volgende: is deze vervuilde locatie voldoende gesaneerd voor woningbouw. Op ons voorstel om het terrein volledig te saneren antwoordt de ODMH-deskundige dat tegenwoordig, wegens de kosten, functioneel wordt gesaneerd. Afhankelijk van het gebruik wordt meer gesaneerd. Er mag dus geen olie meer richting de Hollandse IJssel lopen. Dat krijgt men niet onder controle. Bekend is dat van de 5 meest vervuilde Zellingen, zoals in Ouderkerk en Gouderak niet op de gebruikelijke wijze kan worden gesaneerd.

Op de vraag van Pro Krimpenerwaard over de volledige sanering antwoordt de wethouder dat er altijd een risico is om dit terrein te bebouwen. De mate van risico kon hij niet beantwoorden, omdat hij zich niet deskundig acht. Dat is aan de raad, zei hij.

Pro Krimpenerwaard stelt vast dat ook het grondwater zwaar is bevuild met Benzeen (een kankerverwekkend gas) en olieachtige stof. Bij de bouw is het daarom ter strengste verboden om kruipruimten in het gebouw aan te brengen. Nu wordt het terrein nog gemonitord om na te gaan of er sprake is van een stabiele eindsituatie.  Dat is nu nog niet bereikt.

Pro Krimpenerwaard is ook voor de bouw van 42  appartementen maar niet op deze vervuilde locatie. Straks is de Vereniging van eigenaren verantwoordelijk voor de vervuilde grond en niet is uitgesloten dat, net als in Gouderak, aanvullende saneringsmaatregelen moeten worden genomen of dat zelf de appartementen moeten worden gesloopt in het belang van de volksgezondheid.

De wethouder gaat in overleg met de betrokken partijen en zal zijn voorstel mogelijk aanpassen. Hij vindt dat de raad een principe besluit moet nemen en het definitieve goedkeuringsbesluit voor het bouwplan kan later. Pro Krimpenerwaard zal ook dat voorstel afwijzen. Dit zijn de bekende politieke trucjes om het plan uiteindelijk uit te voeren.

1 reactie op “Bodemsanering Zelling Avia-terrein/Bolderkade – Ouderkerk a/d IJssel

  1. Politiek die eindbeslissing neemt. Belachelijk! Daar gaat het telkens fout. Beslissing nemen op grond van onafhankelijk advies van een ter zake kundige instantie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.