Raadscommissie van dinsdag 12 mei 2020
In de digitale vergadering van de raadscommissie op 12 mei 2020 kwamen diverse onderwerpen aan de orde. Pro Krimpenerwaard pleit ervoor om per horecagelegenheid duidelijk te maken wat wel en wat niet kan. Naar onze informatie willen de ondernemingen ‘flexibel’ omgaan met de regels. Zoals cafetaria Maximo dat deed door twee tafels plus banken buiten te zetten in de Lopikerstraat te Schoonhoven. Wij horen ook dat andere horecagelegenheden vergelijkbare plannen hebben. De ruimte rondom Cafetaria Brasserie de Veerpoort is een half festivalterrein geworden (blijkbaar met goedkeuring van de burgemeester) en dat gaat straks met opening Rivero in Schoonhoven niet minder worden. In andere kernen (Lekkerkerk, Bergambacht, Haastrecht) zal de behoefte van ondernemers om omzet te draaien en tegelijkertijd de behoefte van inwoners om elkaar op te zoeken niet minder zijn. Hoe gaat de gemeente transparant daarmee om; verschaf duidelijkheid wat wel en wat niet kan om vervolgensdaarna echt te handhaven?
Wat is het standpunt van het college en is het college bereid om in overleg met de moeilijke positie van de horeca (1 ½ meter samenleving) tot een passende oplossing te komen?
Ook stelden wij de volgende punten aan de orde die ook voortvloeien uit de Coronacrisis.
- Onderzoeken of er behoefte is bij de risicogroep om plekken in de gemeente aan te wijzen c.q. tijden waar gedurende de risicovolle overgangsfase gelegenheid is om veilig te wandelen etc.
- Wanneer gaan de binnen-/buitenzwembaden open voor het publiek? Misschien eerst voor de jeugd?
- Qua sport zijn wij benieuwd hoe clubs worden ondersteund door gemeente om het nu ook mogelijk te maken om kinderen voor wie het niet mogelijk is zich aan te sluiten bij een soort vereniging juist nu wel mee te laten doen? “Ook kinderen die geen lid zijn moeten mee kunnen doen”.
Samenvattend stellen wij vast dat het college weinig voortvarend te werk gaat en op alles moet studeren. Dit is geen college voor de hardwerkende inwoners. Het is ook geen college om de gezondheid van onze inwoners serieus te beschermen. Natuurlijk hebben ook de inwoners hierin een verantwoordelijkheid. Maar wij missen een burgemeester de hierin de leiding neemt. Juist dat heeft de lokale samenleving nodig. Niet wegkijken maar optreden en passende maatregelen nemen. Pro actief handelen en ook de raad de ruimte geven om zijn controlerende taak uit te voeren en daarvoor niet weglopen.
Waarom steunt de burgemeester bijvoorbeeld de sportscholen niet richting Kabinet in hun streven om verantwoord open te gaan. Sporten is gezondheid en dat kan; zeker gelet op de andere versoepeling van de coronamaatregelen. Het beleid is in onbalans!
Tot slot het volgende. Pro Krimpenerwaard was zo slim om tijdens de uitzending van de commissievergadering de politieke kleur (vlag) zichtbaar voor de kijker als achtergrond op te hangen. Niets mis zou je denken. Tijdens de fysieke vergaderingen staat bij ieder raadslid zijn naam en partij vermeld en tijdens het debat wordt ook het logo getoond. Nee hoor, de voorzitter (CU) van de commissie vond dat ongepast. Daarop aangesproken door een afvallig raadslid van de VGBK. Jaloezie natuurlijk. De voorzitter vond dat de politieke partijen een gelijk speelveld moeten hebben. Pro Krimpenerwaard gaf hem daarin gelijk en vroeg hem uit te leggen waarom de raad in ruime meerderheid de door ons voorgedragen burgercommissieleden voortdurend afwees. Daarop had hij natuurlijk geen antwoord. Die discussie hoort hier niet thuis sprak hij ferm. Te triest voor woorden! Ook op andere punten wordt Pro Krimpenerwaard tegengewerkt.
Zo vragen wij met enige regelmaat om meer openbare dan besloten vergaderingen. Om dat te bewerkstelligen werd een werkgroep bestuurlijke vernieuwing in het leven geroepen. Onlangs zijn in de raadsvergadering van februari 2020 de voorstellen gepresenteerd. De uitkomst is dat er nog meer besloten wordt overlegd. Het recht om ingekomen stukken in de openbare commissie te mogen bespreken is omgezet een het recht om collegeleden in een besloten setting, zonder verslaglegging, te bevragen over zo’n ingekomen brief van een inwoner. Zo ook het zeer beperkt meewerken aan het verzoek van Pro Krimpenerwaard om onderwerpen op de agenda van de commissie te plaatsen. De agendacommissie bestaat in meerheid uit leden van de coalitiepartijen.
Zo maar wat voorbeelden van het gelijke speelveld wat de voorzitter van de commissie, de heer van Dorp van de CU, bedoelde.
Geef een reactie