Tiny Houses in de gemeente Krimpenerwaard
Al jaren vraagt de raad aan de wethouder zich in te zetten voor een proefproject Tiny Houses. Op 9 juli 2019, is hierover unaniem een motie aangenomen. Eind 2020 zou er een tijdelijke pilot komen voor deze duurzame huisjes. Er kwam geen enkel signaal van de VGBK wethouder de Wit dat dit zou worden opgepakt. In strijd met de gemaakte afspraken zouden de huidige bewoners van een Tiny House, Zuidbroek in Bergambacht hun Tiny House op 21 oktober 2020 (na 3 jaar) moeten weghalen. Terwijl naar onze mening de locatie is te legaliseren. Ook is dat vreemd, omdat het college al eerder zou hebben verzocht het huisje naar achteren te verplaatsen.
Dit alles was voor Pro Krimpenerwaard aanleiding om op 16 september 2020 samen met de PvdA, later met meer partijen, een motie in te dienen. Ook deze motie werd unaniem aangenomen.In deze motie staat dat de gemeente deze bewoners binnen 6 maanden een passende locatie moet aanbieden en dat de wethouder in 6 maanden met een beleidsnotitie moet komen om Tiny Houses, via een experiment, in de gemeente te plaatsen. De raad heeft hiervoor het initiatiefvoorstel Tiny Houses van de gemeente Molenlanden aangeboden als start voor die notitie. Ook in Rotterdam wordt op korte termijn een locatie aangewezen voor Tiny Houses.
Tijdens de raadsvergadering van 15/16 december 2020 bleek dat de wethouder slechts twee niet passende (en tijdelijke) alternatieve locaties voor de huidige Tiny House locatie had aangeboden. Verder suggereerde de wethouder volop in overleg te zijn met de provincie. Dat bleek na enig doorvragen door Waard 18 niet het geval te zijn.
De burgemeester heeft tijdens deze discussie nog aangegeven dat de bewoners van de Tiny House de huidige locatie moeten verlaten wegens strijdigheid met het bestemmingsplan en de onwil van de provincie om mee te werken. De handhavingsprocedure is inmiddels opgestart, middels een aanschrijving.
Pro Krimpenerwaard heeft de huidige locatie bezocht. Wij stellen op grond van onderzoek vast dat geen klachten door omwonenden zijn ingediend en de grondeigenaar uitermate positief is over het Tiny House experiment. Voorts kan het bestemmingsplan hierop worden aangepast, zeker voor een korte periode van 10 jaar. Van deze mogelijkheid maakt de gemeente voor andere bouwsels wel gebruik. Pro Krimpenerwaard vraagt zich af waarom wethouder de Wit zich hiertegen verzet. Een beperkt aantal Tiny Houses voor de eigen inwoners past in het duurzaamheidsprogramma, levert een bijdrage aan het tekort aan woningen, is betaalbaar voor jongeren en een duurzaamheidswethouder kan er goede sier mee maken. Waarom gaat hij niet in overleg met de provincie of zijn er andere argumenten?
Helaas ontbreekt de wil bij de wethouder. Hij is al 30x uitgenodigd om de locatie te bezoeken en tot op heden heeft dat bezoek niet plaatsgevonden. Wij vragen ons intussen af of dit gemeentebestuur er is voor alle inwoners? Er zijn vele voorbeelden waarbij de wethouder via aanpassing van bestemmingsplannen de bouw van villa’s wel mogelijk maakt, uitbreiding van stallen ook toestaat en hier is dat voor een duurzaam klein en betaalbaar huisje niet mogelijk?
Pro Krimpenerwaard gaat opnieuw hierover vragen stellen om zo te kunnen achterhalen waarom de wethouder niet meewerkt.
Geef een reactie