Van commotiemarkt naar motiemarkt
Pro Krimpenerwaard is positief gestemd over het houden van een motiemarkt voor alle inwoners van de gemeente in combinatie met een technische presentatie van de begroting 2020. Er zijn 13 deelnemers toegelaten tot de motiemarkt. Zij hebben hun uiteenlopende initiatieven gepresenteerd in de hoop dat de raad deze later serieus in de commissie zal bespreken. Op grond van voor ons onbekende regels zijn op voorhand twee initiatieven geweigerd. Uiteindelijk is een van de twee gedoogd. Wij hebben hiervoor geen begrip. Hoe is het mogelijk dat de griffier, zonder hiertoe bevoegd te zijn, deze maatregel heeft genomen zonder de raad daarin te kennen? In alle uitnodigen staat immers dat alle ideeën welkom zijn.
Pro Krimpenerwaard heeft hierover in de commissievergadering van 1 oktober vragen gesteld. Ondanks alle tegenwerking is dat gelukt. Volgens de heer van Dorp (CU), voorzitter van de commissie, zou dit onderwerp besproken moeten worden in de besloten vergadering van de nieuwe commissie Bestuurlijke Vernieuwing. Wij vinden dit een slechte start van deze commissie. Bestuurlijke vernieuwing kan toch niet inhouden dat alle vergaderingen achter gesloten deuren plaatsvinden?
Inmiddels heeft Pro Krimpenerwaard antwoord van de commissie Bestuurlijke Vernieuwing ontvangen. Daarin schrijft de voorzitter, mede ondertekend door de burgemeester, dat de motiemarkt een instrument is van en voor de raad. De vastgestelde spelregels zijn in die geheime commissie opgesteld en vastgesteld, zonder dat de gemeenteraad is geïnformeerd. Over bestuurlijke vernieuwing gesproken!
In het Presidium van 7 oktober zal Pro Krimpenerwaard dit punt, een smet op de uitvoering, aan de orde stellen. Wij vinden dat een motiemarkt meer is dan een applausmachine voor gevoerd beleid. Inwoners moet je niet uit- maar insluiten. Waarom angst voor kritiek?
Tot slot spreken wij onze waardering uit voor de inzet van inwoners en verenigingen die aan de motiemarkt hebben meegedaan. Misschien is het een goed idee om een dergelijke initiatief in alle kernen te organiseren?
Geef een reactie