Raad wil wel kleinschalige vluchtelingenopvang binnen gemeente Krimpenerwaard
De gemeenteraad gaf op 6 oktober 2015 het college van burgemeester en wethouders de opdracht onderzoek te doen naar de mogelijkheden voor de opvang van vluchtelingen binnen de gemeente Krimpenerwaard. Vandaag werden de onderzoeksresultaten in een raadsvoorstel aan de raad voorgelegd. De gemeenteraad deelde de conclusie van het college, dat er geen mogelijkheden zijn voor opvang van vluchtelingen binnen de gemeente, niet. De raad nam een motie aan met 20 tegen 9 stemmen. De motie ingediend door de PvdA, D66, SGP, CDA, CU en Gemeentebelang Schoonhoven en gesteund door Pro Krimpenerwaard roept op om op korte termijn opnieuw te bekijken of er binnen onze gemeente locaties en gebouwen zijn waar een kleinschalige opvang is te realiseren, die in grootte en mogelijkheden voldoen aan de uitgangspunten van het COA en daarbij geen enkele locatie uit te sluiten. En tevens om op korte termijn uit te zoeken of de mogelijkheid bestaat om conform het gemeentelijk versnellingsarrangement (GVA) hogere aantallen vergunningshouders te huisvesten dan de verwachte taakstelling werd vrijwel unaniem gesteund met uitzondering van de VVD en Gemeente Belang Krimpenerwaard. Het college komt uiterlijk op 21 maart met een schriftelijke tussenrapportage hierover. Het gepresenteerde onderzoeksrapport van het college kan volgens Pro Krimpenerwaard als volgt worden samengevat: de echte vluchtelingen zijn niet welkom in de gemeente Krimpenerwaard. Wij vinden dat beschamend tegen de achtergrond van het vluchtelingendrama.
Naar aanleiding van de motie heeft het college heeft tijdens de raadsvergadering het voorstel over het niet vestigen van een satelliet AZC ingetrokken. VVD en Gemeentebelang Krimpenerwaard gaven via een stemverklaring kenbaar hier wel mee in te kunnen stemmen. Daarnaast legden de partijen Pro Krimpenerwaard, PvdA en D66 een stemverklaring af tegen het voorstel om niet over te gaan tot de bouw van 20-30 tijdelijke woonunits op de locatie voormalige gemeentewerf aan de Spoorsingel in Schoonhoven.
Statushouders
De raad wil in navolging van het college de huisvesting van statushouders versnellen, zonder dat dit ten koste gaat van regulier woningzoekenden. Daarvoor worden 3 gemeentelijke woningen in Stolwijk en 1 in Schoonhoven beschikbaar gesteld voor de tijdelijke huisvesting van maximaal 16 statushouders, waarbij een woningcorporatie het beheer voert. QuaWonen gaat 20 voor sloop bestemde woningen in Bergambacht en Schoonhoven bij mutatie inzetten voor de tijdelijke huisvesting van maximaal 80 statushouders voor een periode van 2 jaar. Voorwaarden hierbij zijn wel dat de herstructurering van deze wijken geen vertraging mag oplopen en dat de overeenkomsten met de huidige (tijdelijke) huurders gewoon doorlopen.
Reguliere woningzoekenden
Reguliere woningzoekenden mogen niet worden verdrongen op de woningmarkt. Voor hen worden, in samenwerking met de woningcorporaties, 40-60 nieuwe sociale huurwoningen gerealiseerd in diverse kernen. Onder andere 20 woningen op de gemeentelijke locatie Bovenkerkseweg 4e kwadrant in Stolwijk. Over mogelijke andere locaties is het college nog in goed overleg met de woningcorporaties en de provincie Zuid-Holland.
Geef een reactie