Natuurrijk Oudelandseweg, tussen de nummers 3E en 5 Ouderkerk a/d IJssel

Natuurrijk, plukje natuur in de Krimpenerwaard

48 Jaar geleden had een echtpaar, Kees en Birgitte, hier in Lekkerkerk een fantastisch idee. “We kopen een stuk grond en daar gaan we een echt natuurgebied van maken”. En dat deden ze. Ze kochten bij Ouderkerk ruim 1 hectare grond. Er werden poelen gegraven vele inheemse bomen, struiken en planten gepoot. De natuur groeide, bloeide, de dieren en insecten kwamen.. Heel hun ziel en zaligheid legden zij erin

Mijn vrouw en ik krijgen steenmarters, buizerds, bunzings, marters, vossen, reeën, egels, uilen,… allemaal komen ze op onze camera. Deze parel in de polder zo rijk aan natuur werd natuurlijk Natuur-rijk genoemd. En die mooie natuur delen ze al tientallen jaren via rondleidingen van vele schoolklassen en groepen volwassenen. Dàt mag toch natuureducatie genoemd worden? Natuurrijk werd een stichting en recent werd nog eens ruim 2 hectare extra aangekocht. Waar het enthousiasme van de pioniers al niet toe leidt.

Veel vrijwilligers helpen de natuur, natuur te laten zijn. En, wat gebeurt er? Bijna een halve eeuw na de start blijkt dat overheden biodiversiteit krachtig willen ondersteunen want de natuur holt achteruit. Het belang van natuureducatie wordt onderkent. De noodzaak van klimaatadaptatie zien we nu allemaal. Uit de stukken voor u blijkt dat ook in de gemeente Krimpenerwaard deze ambities leven. Helaas er zijn ook financiële beperkingen.

‘Gelukkig’ zou je zeggen, dat dit voorbeeld van biodiversiteit, natuureducatie en bijdrage aan klimaatadaptatie middels het vasthouden van overtollig water en geven van verkoeling aan dieren er is binnen onze gemeentegrenzen.

Maar….., helaas de laatste jaren kwamen er tegenslagen. Als vrijwilliger maakten wij mee dat de machinerie van de overheid zich tegen de Stichting leek te keren. Er kwam een parkeerverbod op eigen terrein met de dreigende woorden dat er gehandhaafd zal worden. Met name een omwonende kwam met klachten waarbij hoor en wederhoor niet plaatsvond. Natuureducatie, waar de stichting zo warm voor loopt, mag plotseling niet meer. Er moet een vernieuwing worden aangevraagd. Bomen die geplant worden werden omgezaagd, andere bomen met gif bestreken. Kees werd door een omwonende heel ernstig bedreigd.

Mijn vrouw en ik zagen dat de droom, het enthousiast vechten voor de natuur een worsteling werd, een zwaar gevecht werd met omgeving en overheid om hun idealen overeind te houden. Dat is gewoon niet vol te houden! Advocaten kan de stichting niet betalen.

Maar….., het verhaal van Kees en Birgitte kan tot een goed einde komen!

Want ….. gelukkig is de houding van de gemeentelijke overheid jegens Natuurrijk voorzichtig aan het kantelen! En dàt geeft de Stichting en haar vrijwilligers hoop. Misschien kan zelfs de droom om bij het 50-jarig bestaan een klein natuureducatiecentrum te openen nog werkelijkheid worden. (We moeten blijven dromen).

Beste raadsleden,

Ik vraag u: laat uw ambities geen papieren werkelijkheid zijn. Ik vraag u faciliteer initiatieven van burgervrijwilligers die goed aansluiten bij uw ambities. Natuurrijk staat bij uitstek voor biodiversiteit, natuureducatie en klimaatadaptatie, voor zaken dus die ook u ambieert.

Natuurrijk heeft slechts een helpende hand nodig. Geen grote financiële investeringen, maar wèl goodwill. Minimaliseren van leges en een constructieve houding vanuit de gemeente.

Dát leidt tot behoud van dit bijzondere initiatief en brengt ook uw eigen doelen dichterbij. De Stichting Natuurrijk wilt u zelfs gratis een Tiny Forest wil aanbieden, een heel mooi cadeau. Helaas werd die motie van Pro Krimpenerwaard door de raad weggestemd.

Laten we samen zorgen dat Natuurrijk kan blijven bijdragen aan onze gezamenlijke ambities. Dank u wel..

Het laatste nieuws

Kees slaapt al tijden heel slecht door vreselijke tegenwerking door de gemeente Krimpenerwaard. Ondanks alle ontwikkelingen wereldwijd, landelijk, provinciaal en op gemeentelijk niveau voor biodiversiteit en klimaat, worden wij in Natuurrijk door onze eigen gemeente vreselijk tegengewerkt. Het is een soort van toeslagenschandaal op lokaal niveau. Eén van onze vrijwilligers maakte recent gebruik van spreekrecht in de gemeenteraad. Zijn toespraak, die ook via internet nog na te beluisteren is, wordt bijgevoegd.

Mijn droom is een natuureducatiecentrumpje in Natuurrijk te realiseren in 2027, als Natuurrijk 50 jaar bestaat en ik 80 hoop te mogen worden. Vele gemeenten geven daar honderdduizenden euro’s aan uit. Wij willen dat de gemeente graag aanbieden. Hoewel we sinds de jaren 70 in de vorige eeuw duizenden bezoekers voor natuurexcursies ontvangen hebben, moeten we nu nog een omgevingsvergunning voor natuureducatie bij de gemeente aanvragen en betalen. De behandeling ervan is recent opgeschort, na vragen die maanden eerder gesteld hadden kunnen worden. Deze gang van zaken gaat helaas ten koste van mijn gezondheid.

Steun Kees en Birgitte Beaart (gegevens bij Pro Krimpenerwaard bekend).

Naar Natuurrijke Tuinen brochure

A5 Brochure Natuurrijk brandnetelvlinders

SB-juryrapport-Geef-gewipte-tegels-een-tweede-leven

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.