Kritiek op de Omgevingswet
De Omgevingswet gaat op 1 januari 2022 in. Met de Omgevingswet wil de overheid de regels voor ruimtelijke ontwikkeling vereenvoudigen en samenvoegen. Zodat het straks bijvoorbeeld makkelijker is om bouwprojecten te starten. De gemeente Krimpenerwaard is tijdig gestart met de voorbereidingen en heeft zelfs een pilot opgestart voor Schoonhoven.
Punten van kritiek: De klimaatdoelen zouden hierop niet zijn ingericht. Bijvoorbeeld de toegestane uitstoot van ammoniak en stikstof. Dit gebrek, volgens deskundigen, is het zoveelste bezwaar regen de Omgevingswet. Steeds meer wetenschappers en planologen spreken zich er tegen uit, de helft van de gemeenten wil er niet aan.
De wet kent geen nationale regiefunctie, schuift nationale ruimtelijke vraagstukken af op lagere overheden, beperkt inspraakmogelijkheden, maakt de toegezegde butgetneutraliteit niet waar, staat op gespannen voet met de rechtszekerheid en is gebouwd rond een ict-systeem dat al jaren niet naar behoren wil werken en dat miljarden gaat kosten.
Volgens de deskundigen zijn die problemen bij de overheid bekend, maar na jaren van voorbereiding telt alleen het prestige; de Omgevingswet wordt er ondanks alle bezwaren toch doorgedrukt.
Pro Krimpenerwaard heeft dit onderwerp aangestipt tijdens het zogenaamde dossieroverleg, op 13 april 2021, met wethouder de Wit. De wethouder was zeer enhousiast over deze wet. Toch hebben wij besloten om hierover aanvullende vragen te stellen en wij willen een reactie op de onrust bij ten minste de helft van de gemeenten.
Geef een reactie