Uitspraak Rechtbank in de zaak MooiMekkerland

De Rechtbank heeft in haar uitspraak het beroep van de gemeente Krimpenerwaard tegen de provincie Zuid-Holland in de zaak MooiMekkerland te Stolwijk ongegrond verklaard.

Tevens is het besluit voor de verlenging van de vierde begunstigingstermijn (dwangsom) tot 1-12-2020 door de Rechtbank vernietigd en is MooiMekkerland een termijn van 6 weken gesteld om aan de last te voldoen. Dat betekent dat de  illegale 1756 geiten tijdig wegmoeten, of de dwangsom van € 450.000 wordt verbeurd verklaard. De bezwarencommissie heeft het college al eerder beschuldigd van het gedogen van de situatie door de dwangsom niet te innen. Het college had ook daar geen boodschap aan.

Bijgesloten de uitspraak.

Op alle punten heeft het college deze zaak tegen de provincie over MooiMekkerland verloren,

Voor Pro Krimpenerwaard is en was de bedreiging van de volksgezondheid het belangrijkste punt. De rechter vindt dat de provincie voldoende aannemelijk heeft gemaakt dat de volksgezondheid van inwoners in een straal van 2 kilometer gevaar loopt door de uitbreiding van het aantal geiten van 812 naar 2568. De geitenstop is terecht in de Omgevingsverordening Zuid-Holland opgenomen.  De rechter vindt dat de provincie een zorgvuldige afweging heeft gemaakt o.a. op grond van verschenen  studies. Niet hoeft vooraf te worden aangetoond dat er een oorzakelijk verband bestaat tussen de luchtkwaliteit en gezondheidseffecten in de nabijheid van geitenhouderijen.

Pro Krimpenerwaard heeft in de diverse debatten met het college/raad de bedreiging van de volksgezondheid in gelijke bewoordingen als de rechter naar voren gebracht. Ook hebben wij samen met de omwonenden opgetrokken en veel energie hierin gestoken, in het belang van de inwoners.  Naast de debatten hebben wij een reeks ven schriftelijke vragen gesteld.

Tot onze ontsteltenis vond het college/raad  het individuele belang van MooiMekkerland groter dan de bedreiging van de volksgezondheid voor onze inwoners; het algemeen belang.

Wij stonden in de raad bijna alleen hierin en het college deed de zaak af als flauwekul en in dit gebied is er geen sprake van een bedreiging van de volksgezondheid.

De letterlijke uitspraak van de Rechtbank: ”eiser (gemeente) heeft dan ook in redelijkheid het belang van de volksgezondheid zwaarder kunnen laten wegen dan het belang van MooiMekkerland”.

Pro Krimpenerwaard vraagt zich nog steeds af waarom het college de inwoners in de kou heeft laten staan door de volksgezondheid ondergeschikt te maken aan het individuele belang van een bovendien illegaal handelend bedrijf betreffende vele activiteiten.

Pro Krimpenerwaard vraagt een actualiteitendebat aan voor de raadsvergadering van 29 september. Het onderwerp kan natuurlijk ook als agendapunt worden besproken.

Het college dient verantwoording af te leggen voor het falend optreden in deze zaak, evenals de gemeenteraad in zijn rol van volksvertegenwoordiger. Een grote groep inwoners is onnodig in gevaar gebracht door college en raad.

Pro Krimpenerwaard wil ook voorkomen dat door het college hoger beroep wordt ingesteld. Ook vragen wij ons af wat deze zaak de gemeenschap heeft gekost.

Uitspraak rechtbank: Uitspraak beroep Gemeente Krimpenerwaard  Beroep MML tegen Provincie Uitspraak beroep Gemeente Krimpenerwaard Uitspraak beroep MML hoogte dwangsom-Beroep H.den Ouden tegen vierde verlenging

1 reactie op “Uitspraak Rechtbank in de zaak MooiMekkerland

  1. Vier jullie feestje en gooi het in de publiciteit.
    Het college en de raad is voor goed besmet! Prangende vraag: voor wie zijn ze in functie? Boerenbedrog!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.