Vervuiling IJsseldijk Noord – Ouderkerk a/d IJssel

Namens alle politieke partijen heeft Pro Krimpenerwaard een verzoek ingediend om het onderwerp “Vervuiling  IJsseldijk Noord en bouwplannen” op de locatie Bolderkade/Avia-terrein in Ouderkerk a/d IJssel op de agenda te plaatsen van de raadscommissie.

Alle politieke partijen zijn door verontruste omwonenden diverse malen benaderd.

Over de vervuiling zijn door politieke partijen regelmatig vragen gesteld. O.a. door Pro Krimpenerwaard op 29 maart 2020 en door het CDA 13 juli 2020.

Onlangs hebben diverse politieke partijen de locatie bezocht. Gezien het ingrijpende probleem voor de volksgezondheid/milieu en de bouwplannen hebben de partijen besloten hierin samen op te trekken.

Over de vervuiling. Diverse keren is reeds werk gemaakt van sanering o.a. in 2015. De laatste keer was dat recent in 2020. Diverse keren werden de omwonenden na uitvoering van maatregelen in het verleden toch weer geconfronteerd met stankoverlast en olie op de IJssel. Ook de meest recente saneringsactie had niet tot doel om alles weg te halen maar gedeeltelijk te verwijderen en de resterende vervuiling met een band op te sluiten. Als de locatie wordt bezocht is de stank duidelijk waarneembaar en sijpelt een olieachtige substantie in de Hollandse IJssel. Zie de geplaatste foto’s. De maatregelen om dat tegen te gaan zijn onvoldoende.

Over de bouwplannen. Voor dit terrein zijn inmiddels bouwplannen. Er is een projectontwikkelaar wil 42 appartementen bouwen. Het worden 3 woonblokken waarvan het middelste blok bestaat uit parkeergarage en 4 woonlagen.  Zie bijlage. Presentatie omwonenden 200702

De omwonende hebben bedenkingen bij deze plannen. De appartementen passen volgens de inwoners niet in de omgeving en bouwen op een vervuild terrein is ook nog een ding. De bewoners en raadsleden zijn op 5 september door de projectontwikkelaar geïnformeerd.

Kernpunten van bezwaar zijn o.a. ook de toename van verkeersbewegingen, de gevaarlijke IJsseldijk Noord, het aantal parkeerplaatsen en het uitrijden van de inpandig geparkeerde auto’s langs de naastgelegen woning en het bouwen in het duurdere segment tot € 700.000,– per woning.

Voordat er woningbouw op de ernstig vervuilde locatie plaats kan vinden moet eerst de verontreiniging afdoende aangepakt worden. Tot nog toe is dat probleem onderschat en schuift het college de verantwoordelijkheid door naar andere partijen.

Wat willen de politieke partijen bespreken in de commissie?

Wij stelen voor eerst een beeldvormende vergadering te houden waarbij de omwonenden hun verhaal kunnen doen over beide onderwerpen. Daarna een oordeelsvormende commissievergadering.

1 reactie op “Vervuiling IJsseldijk Noord – Ouderkerk a/d IJssel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.