College wil excuses van Pro Krimpenerwaard

Het college eist excuses van Pro Krimpenerwaard, omdat de persoonlijke integriteit van het college in de commissievergadering van 16 april bij de bespreking van de kwestie MooiMekkerland ter discussie zou zijn gesteld. Pro Krimpenerwaard heeft voor de besluitvormende raadsvergadering van 14 mei over dit onderwerp nog drie sets vragen gesteld. Ook deze vragen weigert het college te beantwoorden. Zoals bekend is het college tot op heden niet van plan om de 1700 illegale geiten bij MooiMekkerland te Stolwijk te verwijderen. Pro Krimpenerwaard, evenals de provincie Zuid-Holland, zet zich in voor het algemene belang; de volksgezondheid. Het GGD onderzoek in Utrecht heeft onlangs aangetoond dat mensen die wonen binnen een straat van 2 km rond een geitenbedrijf gezondheidsrisico’s lopen. Dat is inmiddels een feit. In Zembla zal vanavond op NPO 2 om 21.15 hieraan aandacht worden besteed.

Het college heeft lak aan de geitenstop van de provincie en aan de volksgezondheid van omwonenden. Het college zet alles in het werk om de 1700 illegale geiten te legaliseren. Pro Krimpenerwaard heeft tijdens de commissievergadering opgemerkt dat er voor het college andere belangen moeten spelen. Dat kan eigenlijk die van de geldschieters zijn. Indien de illegale geiten worden verwijderd dan gaat het bedrijf failliet en kunnen de geldschieters naar hun centen fluiten. Dat geldt zeker voor de Rabobank. Die informatie was in de rapporten te lezen. Een politieke partij heeft naast de volksvertegenwoordigende rol ook een controlerende rol. Waarom mag de vraag niet worden gesteld in hoeverre dat een rol heeft gespeeld. Dat heeft niets met integriteit te maken.

Het college verwijt Pro Krimpenerwaard van niet integer handelen. Zo lang Pro Krimpenerwaard geen excuses aanbiedt worden vragen over deze kwestie niet beantwoord. Het college denkt een argument te hebben gevonden om lastige vragen van Pro Krimpenerwaard te omzeilen.  Dit kan natuurlijk niet. Op grond van de Gemeentewet moeten onderzoeksvragen van raadsleden worden beantwoord. Het  gaat anders lijken op een lokale dictatuur. De bestuurder bepaalt dan zelf de mate en inhoud van informatie. Zou Pro Krimpenerwaard toch een punt hebben door het aanstippen van de belangen van de financiers.

Inmiddels is de provincie hierover geïnformeerd evenals  de VNG en de Nationale Ombudsman. Wij hebben vernomen dat het college tot op heden weigert met de Nationale Ombudsman in gesprek te gaan.  Ook zal Pro Krimpenerwaard over deze ongewenste bestuurlijke houding een motie indienen. Daarna staat de weg open naar de minister van Binnenlandse Zaken.

Ter informatie de tekst van Pro Krimpenerwaard tijdens de commissievergadering en de 3 sets vragen.

Inbreng PK 16042019 1.38 SV19-48 PK, MooiMekkerland 1.39 SV19-53 PK, MooiMekkerland-GGD 1.40 SV19-54 PK, MooiMekkerland bezwaarprocedure

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.